Smażone jajka z pomidorami na patelni

Jak smażyć na patelni aluminiowej, żeliwnej i teflonowej

Patelnia jest niezbędna w każdej kuchni. Jest niezbędna do przygotowania wszelkiego rodzaju potraw mięsnych, warzywnych, mącznych, na słono i na słodko. Na rynku dostępne są różne patelnie – aluminiowe, żeliwne, ceramiczne, teflonowe oraz stalowe. Każda z tych patelni ma inne właściwości i sprawdza się w przygotowaniu innych dań. Poradzimy, jak smażyć na patelni – aluminiowej, żeliwnej i teflonowej.

Jak dobrać odpowiednią patelnię?

Rodzaj patelni zależy od tego, do czego patelnia ma być przeznaczona. Należy zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z jakiego wykonana jest patelnia ale także na jej rozmiar. Zbyt duża, a także zbyt mała patelnia sprawią, że przygotowywane potrawy mogą się nie udać. Na zbyt dużej patelni potrawy mogą się przypalać, w związku z tym czasami potrzeba więcej tłuszczu do smażenia. Na zbyt małej patelni mięso lub warzywa mogą się dusić zamiast smażyć. 

Patelnia aluminiowa

Patelnie aluminiowe są lekkie i poręczne w kuchni. Są też stosunkowo tanie, dlatego są chętnie wybierane przez domowych kucharzy. Jakość patelni aluminiowej zależy od jej powłoki i grubości aluminium. Lepsza powłoka (ceramiczna lub teflonowa) w połączeniu z grubym aluminium to świetny wybór na długie lata użytkowania. Patelnie wykonane z gorszych materiałów mogą się odkształcać i nie są odporne na zarysowania. Patelnie aluminiowe myjemy łagodnymi płynami do naczyń używając miękkich gąbek do naczyń.

Jak smażyć na patelni aluminiowej

Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają ale równie szybko stygną. Aby zapewnić optymalną temperaturę tłuszczu, przed smażeniem na rozgrzaną patelnię warto wlać kroplę wody. Jeśli “zatańczy”, można położyć tłuszcz. Z uwagi na wysoką temperaturę patelni trzeba ostrożnie używać masła, ponieważ łatwo je przypalić. 

Na patelni aluminiowej z powłoką teflonową możemy smażyć bez użycia tłuszczu. Takie patelnie sprawdzą się przy przygotowywaniu dań dietetycznych lub na przykład smażeniu naleśników. Patelnie teflonowe są wrażliwe na zarysowania, dlatego smażąc na nich używamy tylko sztućców wykonanych z drewna, bambusa lub z silikonu.

Surowe kotlety gotowe do panierowania

Panierowanie mięsa: Jak przygotować mięso do smażenia w panierce

Mięso panierowane trzeba smażyć na średnio gorącym tłuszczu i podawać zaraz po usmażeniu.

Patelnia żeliwna 

Tradycyjna patelnia żeliwna dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje temperaturę. Patelnia z żeliwa nie deformuje się ani nie przegrzewa – jest trwała i wytrzymała. Odpowiednio użytkowana posłuży nam w kuchni przez długie lata. 

Jak smażyć na patelni żeliwnej

Patelnia żeliwna jest idealne do smażenia mięsa. Przed ułożeniem kotletów lub steków patelnię musimy bardzo mocno nagrzać, położyć mięso i następnie obniżyć temperaturę.

Uwaga! Patelni żeliwnych nie powinno się myć. Wystarczy po użyciu wytrzeć ją papierową serwetką.

Jak dobrać rozmiar patelni

Dla jednej osoby do smażenia wystarczy patelnia o średnicy około 20 cm, natomiast do duszenia – około 24 cm. W kuchni warto mieć głębszą patelnię z pokrywą do duszenia, płaską patelnię żeliwną do smażenia mięsa, woka do potraw kuchni orientalnej oraz specjalną patelnię do naleśników. Dobrym pomysłem jest także patelnia grillowa. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *