Jak sparzyć kapustę na gołąbki

Gołąbki z kapustą to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, które serwowane jest na co dzień oraz od święta. Gołąbki mogą być faszerowane mięsem, ryżem, kaszą, grzybami, a nawet ziemniakami, jednak nadzienie zawsze zawinięte jest w liście kapusty. Aby wykonać potrawę trzeba odpowiednio przygotować właśnie te liście. Poradzimy, jak sparzyć kapustę na gołąbki, aby zrobić to szybko i później bez problemów zawijać w nią farsz.

Gołąbki – jak sparzyć kapustę

Jak sparzyć kapustę na gołąbki

Przygotowanie liści kapusty na gołąbki zaczynamy od ich oddzielenia z główki. W tej czynności pomoże sparzenie liści wrzątkiem. Aby liście łatwo oddzielać liscie całą główkę kapusty pozbawiamy głębia i umieszczamy dużym garnku z wrzącą wodą. Aby liście łatwiej się oddzielały do wody, w której gotuje się kapusta warto dodać 2-3 łyżki oleju. Podczas parzenia trzeba kapustę kilka razy odwrócić, żeby wszystkie liście zostały poddane działaniu wrzątku. Po oddzieleniu kolejnych warstw liści kapustę z powrotem umieszczamy w garnku. Sparzone liście umieszczamy na półmisku lub duży talerzu. Jeżeli ich system nerwowy jest bardzo gruby warto odciąć nadmiar nerwów ostrym nożem. Trzeba jednak uważać, żeby nie uszkodzić liścia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *