Suszona żurawina - jak suszyć żurawinę

Jak suszyć żurawinę w domu

Suszona żurawina to pyszna, zdrowa przekąska, ale także składnik wielu dań oraz wypieków. Jest używana do mięs, ryb, muffinek, keksów oraz mazurków. W Polsce w naturalnych warunkach rośnie żurawina błotna, jednak jest ona trudno dostępna. Natomiast jesienią bez problemu można kupić świeżą żurawinę wielkoowocową, która jest uprawiana na skalę przemysłową. Oto przepis, jak suszyć żurawinę w domu i cieszyć się smakiem i aromatem tych pysznych owoców w zimowych miesiącach.

Suszenie żurawiny jest naprawdę proste. Żurawinę, zarówno tę błotną jak i wielkoowocową, zbiera się późną jesienią. Im później zebrane są owoce, tym mają więcej cennych składników. W listopadzie lub na początku grudnia świeżą żurawinę można kupić w hipermarketach lub na targowiskach. Ważne, żeby suszyć zdrowe owoce najlepiej takie, które zostały lekko przymrożone.

Żurawina suszona to pyszna, bogata w składniki mineralne przekąska, która świetnie sprawdzi się zamiast sklepowych słodyczy.

Sprawdź, jak zrobić suszone truskawki

Jak suszyć żurawinę domowym sposobem

Owoce żurawiny przeznaczone do suszenia trzeba opłukać, oczyścić z ogonków i listków. Wymyte jagody suszymy na sicie i na ręczniku papierowym.

Tak przygotowane owoce żurawiny układany na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody nie mogą być ułożone zbyt gęsto, koniecznie zostawiamy odstępy między nimi. Blachę lub kratkę z żurawiną wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 45 – 50 st. C. Gdy nie dysponujemy termoobiegiem temperatura powinna być o 10 stopni wyższa. Żurawiny najlepiej suszyć etapami po 1-2 godz. Po tym czasie owoce wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przekładamy i ponownie wkładamy do suszenia. Taki cykl powtarzamy ok. 5 – 6 razy. Pod koniec suszenie temperaturę możemy podnieść do ok. 70 stopni.

Zamiast piekarnika do suszenia żurawiny możemy wykorzystać elektryczną suszarkę do warzyw, w której owoce wysuszą się szybko i nie będą narażone na przypalenie.

Warto sprawdzić: Domowy syrop z żurawiny bez gotowania, Właściwości zdrowotne żurawiny, Jak mrozić borówki

Suszenie to bardzo dobry sposób konserwowania owoców. Dzięki dość niskiej temperaturze wszystkie witaminy pozostają nadal w jagodach żurawiny i mogą służyć nam w zimowych miesiącach. Żurawina jest dość cierpka w smaku, dlatego w sklepach często spotka się suszoną żurawinę, która jest dodatkowo dosładzana. Jak wiadomo cukier nie jest zdrowy, dlatego robiąc suszoną żurawinę w domu mamy pewność, że nasze owoce są źródłem tylko naturalnych składników odżywczych.

Jak suszyć żurawinę w domu

Suszona żurawina

Jak suszyć żurawinę w domu

Suszenie żurawiny domowym sposobem krok po kroku.

Instructions

  1. Oczyszczamy świeże owoce żurawiny błotnej lub wielkoowocowej z ogonków i listków.
  2. Płuczemy jagody w czystej wodzie, a następnie suszymy na sicie lub papierowym ręczniku.
  3. Owoce układamy na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Suszymy kilka godzin w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 50 st. C.
  4. Przechowujemy z szczelnych puszkach lub pojemnikach ceramicznych albo szklanych.

Żurawina to bogate źródło witaminy C, a także zawiera znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Owoce żurawiny zaleca się spożywać przy dolegliwościach nerek, kamieniach nerkowych, infekcjach dróg moczowych i chorobach układu krążenia. Ponadto jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała także próchnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *