Jarmuż - najstarsza odmiana kapusty

Jak uprawiać jarmuż w ogrodzie i w doniczce

Jarmuż uprawiany w Polsce od stuleci, chociaż w XX wieku stracił nieco na popularności, aktualnie znowu wraca do łask. Jest ceniony przez dietetyków oraz ogrodników. Jeżeli chcesz się cieszyć świeżym jarmużem nie tylko zimą, poradzimy jak uprawiać jarmuż w ogrodzie oraz w doniczce.

Dlaczego warto jeść jarmuż

Jarmuż odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku, uprawiana przez człowieka od starożytności. Ze względu na ozdobne, kędzierzawe liście uważany jest często za roślinę ozdobną. A jest to przede wszystkim warzywo o dużej wartości odżywczej, zawiera bowiem sporo witamin (A, B, C, E, K, PP), składników mineralnych i najwięcej ze wszystkich warzyw wapnia w łatwo przyswajalnej postaci – liście jarmużu są pozbawione kwasu szczawiowego. 

Jarmuż zaliczamy do warzyw lekko strawnych, zalecanych zwłaszcza osobom starszym i dzieciom. Jarmuż możemy jeść na surowo jako dodatek do sałatek i koktajli warzywnych, zapiekać, smażyć oraz gotować jak kalafiora. Liście możemy dodawać także do różnych zup jarzynowych (z wyjątkiem kalafiorowej, ze względu na intensywny kolor).

Jak uprawiać jarmuż w ogrodzie

Uprawa jarmużu nie jest kłopotliwa. Ma on najmniejsze wymagania glebowo-klimatyczne ze wszystkich roślin kapustnych. Nie znosi jedynie gleb podmokłych, bardzo piaszczystych i kwaśnych. 

Nasiona wysiewamy do rozsadnika lub w inspekcie od pierwszej połowy maja do końca czerwca. Gdy rośliny wykształcą po 4-5 liści, rozsady wysadzamy do gruntu na stałe miejsce, w odstępach 40 x 40 cm. W lipcu nasiona możemy także wysiać bezpośrednio do gruntu co 40-60 cm. Jarmuż wymaga podlewania i odchwaszczania. 

Zbiory jarmużu, a dokładnie jego kędzierzawych liści, rozpoczynamy po ok. po stu dniach od posadzenia rozsady na stałe miejsce. Jarmuż zbieramy od późnej jesieni przez całą zimę.Warto wiedzieć, że smak liści poprawia się znacznie po przymrozkach, które wpływają na wzrost zawartości białka i cukru w roślinie.

Liście zbieramy wielokrotnie, rozpoczynając od wyłamywania dolnych, najstarszych. Po pierwszych przymrozkach przykrywamy rośliny cienką warstwą słomy lub agrowłókniną. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wyrastają młode pędy, a w maju roślina zaczyna kwitnąć. 

Jak uprawiać jarmuż w doniczce

Jarmuż możemy uprawiać także w dużych donicach np. na słonecznym balkonie. Wówczas jedna roślina powinna zajmować jeden pojemnik. W osłoniętym miejscu nasiona wysiewamy na przełomie maja i czerwca i czekamy aż roślina zacznie kiełkować. Pierwsze listki pojawiają się po 5-10 dniach. Oczywiście roślina w donicy nigdy nie osiągnie rozmiarów jarmużu z rosnącego w gruncie, ale możemy mieć dostęp do świeżych listków o każdej porze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *