Domowa kiełbasa - jak robić wędliny w domu

Jak zacząć robić domowe wyroby mięsne?

Domowe wyroby mięsne praktycznie zawsze okazują się znacznie smaczniejsze niż te, które można nabyć w sklepach. W czasie pandemii, kiedy tak wiele ludzi wciąż pozostaje w swoich domach, warto spróbować swoich sił w przygotowaniu pysznych kiełbas własnoręcznej roboty. Czy jest to trudne zadanie? Co jest do tego niezbędne? Właściwie wyłącznie mięso, przyprawy i nadziewarka do kiełbas!

Domowa kiełbasa, czyli obowiązkowe wyposażenie wiejskiego stołu

Bardzo niewielu jest ludzi, którzy nie lubią kiełbasy. Oczywiście znajdą się tacy, którzy nie przepadają za jakąś jej odmianą. Trudno jednak o osobę nielubiącą ani kiełbasy gotowanej, ani suszonej czy wędzonej, ani nawet parówek, albo chociaż pożywnych kabanosów. Każdy, kto ma w swojej diecie mięso, je także jakiś rodzaj tego dania, a to dlatego, że występuje ono w naprawdę przeróżnych odmianach. Na wiejskich stołach kiełbas jest zwykle od groma i to nie byle jakich, bo robionych w domach przez kobiety, które swoje przepisy czasem nawet dostały w spadku po poprzednich pokoleniach. Ci, którzy nigdy nie próbowali zrobić domowej roboty kiełbasy, zwykle niechętnie się do tego zabierają. Zapytani o powód odpowiadają, że obawiają się spędzenia w kuchni wielu godzin i przyrządzenia czegoś, co ostatecznie wcale nie okaże się smaczne. Zrobienie domowej kiełbasy nie jest jednak ani specjalnie czasochłonne, ani wyjątkowo trudne.

Odkąd na początku roku wiele osób z powodu pandemii zaczęło spędzać więcej czasu we własnym domu, ludzie zaczęli chętniej przyrządzać własnoręcznie obiady, desery, a nawet piec chleby, czy przygotowywać wyroby mięsne. Więcej czasu w domu to możliwość wykazania się w kuchni, co przekłada się na brak konieczności wychodzenia do sklepu, oszczędności finansowe, i jednocześnie zapasy pysznych domowych wyrobów.

Czym jest i jak działa nadziewarka do kiełbas?

Nadziewarka do kiełbas to urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, wyglądem przypominające duży cylinder z tłokiem. Nadziewarka jest niezwykle prosta w użyciu – za pomocą przyssawki lub zacisku mocuje się ją do podłoża, aby była w pełni stabilna podczas pracy. Do środka cylindra wkłada się przygotowaną wcześniej mięsną masę, która ma być farszem przygotowywanej kiełbasy. Farsz ten zostanie następnie przepchnięty do lejka, a tym samym wtłoczony do osłonki. Dawniej używano wyłącznie naturalnych osłonek, za które służyły jelita zwierzęce. Dziś zastępuje się je zwykle osłonkami sztucznymi, wykonywanymi z celulozy lub kolagenu. Zależnie od tego, jakiej wielkości lejka i osłonki się użyje, można uzyskać różne rozmiary kiełbas, a tym samym przygotować również domowej roboty kabanosy albo parówki.

Po wtłoczeniu farszu do osłonki nadziewarka do kiełbas spełniła już swoją rolę i pozostaje jedynie zakonserwować przygotowaną właśnie kiełbasę. Najczęściej w tym celu gotuje się ją przez około 30 minut, wędzi, lub suszy.

Czy własnoręczne zrobienie domowej kiełbasy jest trudne?

Trudno o kogoś, kto nie potrafi własnoręcznie ugotować prostej zupy, doprawić sałatki, czy przygotować marynaty do kurczaka. Coś jednak sprawia, że wiele osób uważa zrobienie domowej kiełbasy za zadanie znacznie trudniejsze, niż w przypadku wszystkich wymienionych tu przykładów. Czy mają one rację? Jak się okazuje, potrzebna jest właściwie jedynie nadziewarka do kiełbas, odpowiednio zmielone mięso, trochę przypraw i czas, który wystarczyłby na przygotowanie dwudaniowego obiadu.

Najpierw konieczne będzie kupienie mięsa chudego i tłustego, które zmielone w farszu powinno zostać wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach. Trzeba je oczywiście także doprawić. Zazwyczaj poleca się w tym celu przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek, czosnek, czy tymianek. Nie brak jednak przepisów, w których przewijają się jeszcze bardziej zróżnicowane propozycje smakowe. Przygotowaną masę mięsną nadziewarka do kiełbas wtłacza do osłonek i to wszystko – można już ugotować gotową kiełbasę albo pozostawić ją do wędzenia czy suszenia.

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz