Boże Narodzenie to czas, kiedy spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół. Jednak zanim zasiądziemy przy wigilijnym stole, poświęcamy wiele czasu i zachodu na przygotowanie świątecznych przysmaków, prezentów i choinki. Często zdarza się, że do ostatniej chwili stoimy w kuchni nad parującymi garnkami. Alby uniknąć pracy do ostatniej chwili sprawdź, jak z głową zaplanować przygotowania do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.
Spis treści
Jak zaplanować przygotowania do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia?
Aby Boże Narodzenie było świętem także dla pani lub pana domu, przygotowania do świąt warto wcześniej przemyśleć i zaplanować przedświąteczny rozkład zajęć, a później konsekwentnie go realizować.
O przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia i Wigilii warto pomyśleć z pewnym wyprzedzeniem. Domowe porządki, zakup ozdób choinkowych, plan wigilijnego i świątecznego menu oraz spis koniecznych produktów możemy zrobić już w połowie grudnia, a nawet wcześniej.
Jednak zanim zaczniemy kupować świąteczne produkty spożywcze, warto sprawdzić zamrażalnik i zrobić tam sporo miejsca. Podobnie dobrze jest uporządkować spiżarkę. Będziemy tam trzymać produkty potrzebne do przygotowania świątecznych smakołyków, a także resztki po świętach, których nie możemy zmarnować.
Kiedy kupować gwiazdkowe prezenty?
O prezentach możemy myśleć przez cały rok i systematycznie gromadzić upominki, które sprawią przyjemność naszym bliskim, ale doskonała okazja na zakupy prezentów w atrakcyjnych cenach pojawia się pod koniec listopada. Wtedy co roku w tym czasie przypada Black Friday i Cyber Monday — dni, w których sklepy oferują wiele towarów w promocyjnych cenach. Trzeba jednak sprawdzić, czy sprzedający nie chcą nas naciągnąć na promocję.

Kiedy przygotowywać świąteczne potrawy?
Nie wszystkie potrawy, które podamy w czasie Wigilii, a także świątecznego obiadu musimy przyrządzać w ostatniej chwili.
- W pierwszych dniach grudnia (tuż po andrzejkach) zarabiamy ciasto na tradycyjny piernik dojrzewający, który pieczemy tydzień przed świętami. W tym czasie możemy upiec także drobne pierniczki i zamknąć je w szczelnym słoju z dodatkiem skórki z jabłka, aby zmiękły.
- Już w połowie grudnia warto zrobić pierogi i uszka do barszczu, zamrozić je i przechować do Wigilii.
- Nawet tydzień przed Wigilią warto zamarynować śledzie (np. w zalewie octowej, winie, soku cytrynowym i oliwie) – dzięki temu będą idealnie doprawione, miękkie i soczyste. W tym czasie trzeba też zakisić buraki na wigilijny barszcz.
- Kilka dni przed Świętami możemy ugotować bigos i również go zamrozić — jak wiadomo, im dłużej będzie się “przegryzać”, tym będzie smaczniejszy.
- Dzień przed Wigilią pieczemy mięso i drób, które podamy na świąteczny obiad. Przygotowujemy też farsze do pasztecików lub krokietów i namaczamy suszone grzyby oraz fasolę. W tym czasie pieczemy także ciasto drożdżowe, ucierane, kruche oraz serniki.
Kiedy smażymy ryby na Wigilię?
Karpie i inne ryby, które smażymy lub pieczemy, przygotowujemy tuż przed podaniem na wigilijny stół — wówczas są one najsmaczniejsze.
Sprawdź, jak usmażyć wigilijnego karpia
Kiedy ubieramy choinkę?
Kiedy ubieramy choinkę? Tradycyjnie choinkę powinniśmy ubierać 24 grudnia, czyli w wigilię Bożego Narodzenia. Jednak, aby zaoszczędzić nieco czasu, możemy ubrać ją kilka dni wcześniej (np. w weekend poprzedzający Wigilię). Ten miły obowiązek najlepiej zostawić dzieciom 🙂