Jak zbierać grzyby leśne

Grzyby to przysmak, który uwielbia większość z nas. Kochamy je za smak, aromat i nie wyobrażamy sobie świąt Bożego narodzenia bez uszek z grzybami i zupy grzybowej. Chociaż w sklepach można kupić suszone lub mrożone leśne grzyby warto samemu wybrać się na grzybobranie i własnoręcznie przygotować grzybowe przetwory na zimę. Poradzimy, jak zbierać grzyby, aby zachowały wszystkie swoje wspaniałe właściwości.

W Polsce większość grzybów jadalnych rośnie dziko od maja do listopada, chociaż zdarzają się wyjątki jak na przykład smardze, które pojawiają się już w marcu. Grzyby w większych ilościach można zbierać już w lipcu jednak największy wysyp przypada na jesień, czyli od drugiej połowy września aż do końca listopada. Oczywiście występowanie grzybów determinuje pogoda – bywają lata, że nawet jesienią trudno jest uzbierać nawet jeden koszyk.

Jak zbierać grzyby leśne – dorodny prawdziwek

Kiedy i jak zbierać na grzyby

Na grzybobranie najlepiej wybrać się wcześniej rano, tuż po wschodzie słońca. Grzyby pokryte są wówczas rosą, dzięki czemu są jędrne, świeże i mają wyrazisty kolor.

WAŻNE! Nigdy nie zbieramy grzybów, gdy nie jesteśmy pewni, że grzyb jest jadalny!

Nie powinno się zbierać grzybów na obszarach silnie zanieczyszczonych. Przede wszystkim na terenach w pobliżu dużych zakładów przemysłowych, silnie nawożonych pól lub bardzo ruchliwych dróg (na przykład autostrad).

Nie warto zbierać grzybów w czasie deszczu lub bezpośrednio po nim. Owocniki grzybów są wówczas mocno nasiąknięte wodą i będą szybko się psuły. Mokre grzyby mogą być gorzkie, a gdy takie nawilgłe okazy znajdą się na słońcu szybko fermentują.

Ważne, żeby zbierać tylko grzyby zdrowe, pozbawione robaków. Można natomiast zbierać grzyby nadjedzone przez ślimaki – mają gorszy wygląd, ale wartości smakowe pozostają bez zmian.

Grzyby wyjmuje się z podłoża całe, lekko wykręcając nóżkę. Miejsce po grzybie trzeba zasypać mchem lub ściółką. Trzon oczyszczamy na miejscu, aby resztki grzybni spadły na podłoże. Same kapelusze odcinamy jedynie w przypadku małych okazów takich grzybów jak rydze lub opieńki.

Oczyszczone grzyby najlepiej jest układać w przewiewnym, wiklinowym koszyku. Duże, twarde sztuki układamy na dnie, natomiast delikatne grzyby kładziemy na górze. Warto też oddzielić grzyby ze śluzem (maślaki, rydze) od tych suchych – prawdziwków lub podgrzybków. Różne rodzaje grzybów można oddzielić liśćmi. Nie powinno się zbierać grzybów do foliowych toreb – w takich warunkach grzyby szybko się zaparzą i będą fermentować.

Świeżych, surowych grzybów nie można przechowywać – trzeba przetworzyć je w dniu zebrania. To możliwości są bardzo duże. Grzyby możemy: suszyć, pasteryzować, marynować oraz mrozić.

Jak zagospodarować grzyby

Jak mrozić grzyby leśne. Mrożenie grzybów krok po kroku

Rydze z patelni: sprawdzony przepis

Jak marynować grzyby

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem