Jak zrobić domowy jogurt

Jogurt to jeden z najzdrowszych fermentowanych napojów mlecznych. Znany jest od kilku tysięcy lat, przyrządzali go nawet starożytni Egipcjanie. Jednak jego walory zdrowotne odkryto dla zachodniego świata dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Dziś zalety jogurtu doceniają wszyscy i jest popularny nie tylko wśród dzieci. Poradzimy, jak zrobić domowy jogurt, pełen żywych kultur bakterii mlekowych.

Jogurt, podobnie jak inne mleczne napoje fermentowane (np. kefir) zawiera bardzo wiele składników odżywczych, dobrze przyswajanych przez ludzki organizm. Jedzenie jogurtu wzbogaca florę bakteryjną przewodu pokarmowego w cenne substancje. Ułatwia trawienie, działa pobudzająco na apetyt, wspomaga odporność. Nie wszystko jogurty mają takie same właściwości zdrowotne. Najlepsze są te, które zawierają żywe kultury bakterii mlekowych.

Jak zrobić domowy jogurt

Jogurty można bez problemu kupić praktycznie w każdy sklepie, można jednak przygotowac jogurt domowy, szczególnie jeśli dysponujemy dobrym mlekiem. Do przygotowania domowego jogurtu potrzebujemy 1 litr świeżego mleka (nie UHT) oraz ok. 150 g naturalnego jogurtu z żywymi kulturami lub bakterii jogurtowych (można kupić internecie) albo resztki jogurtu z poprzedniej produkcji.

Mleko podgrzewamy do ok. 50 st. C. Najlepiej zagotować niecałą połowę mleka i wymieszać z pozostałym zimnym mlekiem. Do ciepłego mleka dodać jogurt naturalny, wymieszać, wlać do kamiennego lub szklanego naczynia i wstawi do piekarnika na 3 – 4 godz. w temp. 50 st. C bez termoobiegu. Gotowy jogurt studzimy i przechowujemy w lodówce.

Jogurtowe przepisy: Pomidory kiszone w jogurcie, Chłodnik z brokułów, FIT lody jogurtowe

Jeżeli chcemy, aby jogurt był bardziej kremowy trzeba odparować mleko – w ty6m celu gotujemy je na maluteńkim gazie ok. 2 godz. i dopiero takie zaprawiamy jogurtem naturalnym i wstawiamy do piekarnika.