Jak zrobić krówki w domu

Krówki, to cukierki które prawie każdemu kojarzą się z dzieciństwem. Mleczne, słodkie i ciągnące są przysmakiem, po który chętnie sięgamy niezależnie od wieku. Te smakowite słodkości można przygotować we własnym domu! Poradzimy, jak zrobić krówki dla naszych najbliższych i przyjaciół!

Jak zrobić krówki w domu – przepis

Pół litra mleka
2 szklanki cukru
100 g masła
Cukier waniliowy lub esencja waniliowa

Do dużego rondla o grubym dnie wlać mleko, dodać cukier i wanilię. Wszystko gotować ok. 1 godz. na średni ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się beżowa. W czasie gotowania cały czas intensywnie mieszać, aby kajmak się nie przypalił i nie wykipiał. Gdy kropla masy wylanej na talerzyk zastyga znaczy że masa jest gotowa. Na końcu dodać masło i wszystko gotować jeszcze 5 – 10 min., cały czas mieszając. Szklany, płaski półmisek opłukać zimną woda i wylać masę krówkową. Masę równomiernie rozprowadzić i wygładzić. Gdy wystygnie kroić według uznania na pojedyncze cukierki. Słodycze można udekorować orzechami lub migdałami. Jeżeli chcemy żeby krówki były bardziej kruche można dodać ok 5 dag cukru więcej.

Domowe krówki to idealny pomysł na oryginalny prezent. Tym cenniejszy, że samodzielnie przygotowany i zapakowany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *