Jak zrobić lukier

Lukier z cukru pudru to jedna z najważniejszych dekoracji naszych wypieków. Nie tylko nadaje pięknego wyglądu, ale także podkreśla smak ciasteczek, pierniczków, pączków, babek, drożdżowych bułeczek i innych ciast. Oto prosty przepis, jak zrobić lukier podstawowy – z cukru pudru i wody.

Jak zrobić glazurę z cukru pudru i wody

Przepis na lukier

Składniki: ok.1 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody lub mleka

Cukier puder przesiej przez sitko do miski. Stopniowo dodawaj po łyżce gorącej wody lub mleka. Ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Lukier powinien spływać z łyżeczki gęstym strumieniem. Gotowe!

Lukier z cukru pudru

Lukier z cukru pudru

Yield: 1
Prep Time: 3 minutes
Total Time: 3 minutes

Przepis na podstawowy lukier z cukru pudru i wody

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Wykonanie krok po kroku:

  1. Cukier puder przesiej do miski.
  2. Dodaj stopniowo dwie łyżki gorącej wody lub mleka.
  3. Ucieraj cukier puder z wodą do uzyskania gęstej glazury.

***

Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dolać więcej wody lub mleka.

Zobacz także: Jak zrobić lukier królewski, Jak zrobić chrust idealny, Jak zrobić ciasto ptysiowe, Ciasteczka korzenne z lukrem

Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając aromaty, sok zamiast wody lub barwniki spożywcze. Glazura przygotowana na mleku ma bardziej aksamitną, śmietankową konsystencję.

Aby uzyskać bogatszy smak, można dodać łyżkę miękkiego masła i wszystko dokładnie utrzeć. Maślany smak będzie wyjątkowo dobrze pasował do deserów przygotowanych właśnie na bazie masła.

Aby zapobiec spływaniu glazury z ciasta, wypiek musi być całkowicie wystudzony. Dzięki temu warstwa lukru będzie ładnie przylegać do powierzchni ciasta.

Resztki niewykorzystanego lukru można przez kilka dni przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed  ponownym użyciem trzeba doprowadzić glazurę do temperatury pokojowej i dobrze wymieszać.

Jak zrobić kolorowy lukier

Lukier z cukru pudru można bez problemu barwić na różne kolory, zamiast wody używając naturalnych produktów – przede wszystkim soków z owoców i warzyw.

Jak zabarwić lukier

Kolor zielony: Aby otrzymać glazurę w kolorze zielonym, cukier puder trzeba rozrobić z dodatkiem soku wyciśniętego z liści szpinaku. Najłatwiej taki uzyskać z wyciskarki wolnoobrotowej. Można także zmiażdżyć liście blenderze i odcisnąć sok na sitku.

Kolor czerwony: Czerwony kolor uzyskamy, gdy do cukru pudru dodamy sok z buraka lub odrobinę koncentratu buraczanego.

Kolor różowy: Aby uzyskać różowy lukier wystarczy wykorzystać soki owocowe w kolorze czerwonym – sok wiśniowy, żurawinowy lub sok z granatu. Soki owocowe dadzą mniej intensywny kolor niż sok z buraka.

Kolor pomarańczowy: Jak łatwo się domyślić, żeby otrzymać glazurę w kolorze pomarańczy, wystarczy użyć soku pomarańczowego lub soku z marchwi.

Kolor niebieski: Niebieski lukier otrzymamy, gdy wodę zastąpimy sokiem z borówek (czarnych jagód).