Jak zrobić majonez? Sprawdzony przepis na domowy majonez

Domowy majonez to nic trudnego! Jest lżejszy, zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. W dodatku robi się go naprawdę prosto i szybko. Poznaj prosty sposób na przygotowanie tego pysznego dodatku!

jaka z majonezm
Jak zrobić domowy majonez?

 

Składniki na domowy majonez:

  •  2 żółtka,
  •  2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 160 ml oleju roślinnego,
  •  sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Jajka sparzyć. Oddzielamy żółtka, przekładamy je do naczynia. Dolewamy ocet i dodajemy musztardę. Miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Można serwować – stanowi doskonały dodatek do jajek na twardo!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.