Domowy majonez to nic trudnego! Jest lżejszy, zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. W dodatku robi się go naprawdę prosto i szybko. Poznaj prosty sposób na przygotowanie tego pysznego dodatku!

Składniki na domowy majonez:
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 160 ml oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka sparzyć. Oddzielamy żółtka, przekładamy je do naczynia. Dolewamy ocet i dodajemy musztardę. Miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Można serwować – stanowi doskonały dodatek do jajek na twardo!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.