Stripsy z kurczaka szturmem podbiły świat przekąsek. Małe kawałki soczystego mięsa z kurczaka w chrupiącej panierce to ulubione danie nie tylko dzieci, ale także starszych smakoszy. Stripsy podane z ze świeżą sałatką i frytkami to świetne danie obiadowe, a serwowane z ostrym dipem będą idealną przekąską na imprezę. Jak przygotować stripsy, aby smakowały jak z KFC. Oto sprawdzony przepis!
Stripsy z kurczaka to po prostu małe kawałki mięsa usmażone w chrupiącej panierce. Na stripsy nadają się piersi, ale lepsze jest mięso z uda kurczęcia – jest ono bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Bez problemu można kupić trybowane uda (pozbawione kości) więc przygotowanie mięsa nie sprawi żadnych trudności. Panierka do stripsów to nie tradycyjna bułka tarta i jajko, ale specjalne ciasto z przyprawami.
Jak zrobić stripsy z kurczaka: składniki
- 50 dag filetów z udek kurczaka
Ciasto do panierowania
- jedno jajko
- jedna szklanka mleka
- około 1 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki ostrej przyprawy np. papryki chili lub pieprzu cayenne
Dodatkowo
- pół szklanki mąki oraz pół szklanki bułki tartej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Mięso z kurczaka trzeba umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki – najlepiej w miarę jednakowej wielkości. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie wstawić do lodówka na co najmniej godzinę. Przed panierowaniem i smażeniem kurczaka trzeba koniecznie wyciągnąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.
W czasie gdy kurczak nabiera temperatury przygotowujemy ciasto do panierowania. W misce mieszamy jajko, mleko oraz mąkę z przyprawami. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto musi odstać się co najmniej 15 minut przed panierowaniem i smażeniem.
Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy kawałki kurczaka na stripy, które następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką. Stripsy smażymy w dość głębokim tłuszczu – do tego nie jest konieczne używanie frytownicy. Wystarczy rondel z grubym dnem i około 3 cm w oleju. Kawałki kurczaka smażymy na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony. Olej nie może być bardzo gorący ponieważ przypalimy panierkę, a kurczak w środku pozostanie surowy. Usmażone stripsy wykładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Stripsy z kurczaka można podać jako danie obiadowe lub jako pyszną przekąskę z dipem, dresingiem, majonezem, remuladą, ulubionym keczupem, sałatką oraz z domowymi frytkami.
Przepis na stripsy z kurczaka znaleziono w Google dzięki słowom:
- domowe stripsy z kurczaka
- stripsy z kurczaka jak zrobić
- stripsy z kurczaka dla dziecie
- stripsy jak z kfc
- stipsy w kurczaka w domu