Nowoczesny salon z podłogą wyłożoną panelami

Jakie panele podłogowe zamontować w kuchni a jakie w salonie?

Panele podłogowe od lat dominują w naszych domach. Użytkownicy doceniają ich wytrzymałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne i plamy, różnorodność wzorów i barw, estetykę jaką wprowadzają do domów i oczywiście konkurencyjną cenę.

Ogromna oferta tego materiału budowlanego sprawia, że kupujący może łatwo pogubić się w swoich wyborach i zapomnieć o kilku podstawowych kryteriach, jakich powinien się trzymać wybierając konkretny asortyment. Przyjęte kryteria będą bowiem miały wpływ na jakość paneli i komfort ich użytkowania przez najbliższych kilka/kilkanaście lat. 

Jakie panele do kuchni a jakie do salonu? 

Panele różnią się pomiędzy sobą kilkoma elementami, które wpływają na ich jakość i długość użytkowania. I nie chodzi tu o wartościowanie poszczególnych modeli a raczej o dostosowanie wyboru do potrzeb i okoliczności użytkowania. Podstawowym kryterium na jaki powinno się zwrócić uwagę to: grubość deski oraz tzw. klasę ścieralności, która określana jest symbolami zaczynającymi się od AC1 a kończącymi na AC6. Najwyższą klasę ścieralności paneli podłogowych przystosowanych do użytkowania w domu określa przedział AC3-AC5. 

Parament ścieralności określa stan panelu po liczbie tysięcy obrotów materiału ściernego, które oddziałuje na laminat. Klasa ścieralności jest proporcjonalna do liczby obrotów, panele klasy AC3 wytrzymują do 2000 obrotów, natomiast klasa AC6 to aż 8500 obrotów. Mowa tu zatem o wielokrotności tej cechy. 

Panele podłogowe w kuchni

Użytkownicy paneli podłogowych coraz częściej montują je również w kuchniach, chociaż trudno tu pozbyć się obawy przed naturalną w tym pomieszczeniu wilgocią. Bardzo długo wydawało się, że w kuchni najlepiej sprawdzają się płytki, łatwe w pielęgnacji i trwałe. Jednak producenci paneli podłogowych, zdając sobie sprawę z zastrzeżeń i wysokich wymagań co do tej cechy, stworzyli panele specjalnie do kuchni, charakteryzujące się wyższą odpornością na wilgoć. I o to kryterium należy pytać w sklepie lub sprawdzać je przy opisie materiału. Tego rodzaju panele, przeznaczone do kuchni, odznaczają się również większą trwałością i odpornością na uszkodzenia. Jednym słowem podwyższone walory odporności na wilgoć ulepszyły również inne cechy podłogi. 

Kupując panele podłogowe do kuchni należy wziąć pod uwagę opis przeznaczenia, klasę użyteczności określoną co najmniej na 23, obecność rdzenia wykonanego z płyty HDF zwiększającego odporność na wodę i klasę ścieralności, która dla kuchni powinna być jak najwyższa. Kuchnia to pomieszczenie, w którym zbierają się wszyscy członkowie rodziny wielokrotnie w ciągu dnia, często jeszcze lub już w butach na nogach. W kuchni przebywa się też najdłużej ze wszystkich pomieszczeń, pokonując w każdym miesiącu odległość liczoną w kilometrach. 

 Panele podłogowe do salonu

Panele podłogowe w salonie również powinny być dobrej jakości, przy czym trzeba pamiętać, że w przypadku ogrzewania podłogowego należy kupować materiał przeznaczony dla takiego modelu ogrzewania. W salonie podstawowym kryterium stanowi klasa ścieralności oraz uroda paneli, natomiast ich szerokość, sposób układania nie ma większego znaczenia podczas użytkowania, to zagadnienia dla ekipy montującej panele. 

W lokalizacjach, gdzie kuchnia i salon tworzą tak naprawdę jedną przestrzeń warto zwrócić uwagę na jednorodność wzoru. Te same panele w kuchni i w salonie stworzą wrażenie większej przestrzeni pozbawionej sztucznych przeszkód. Sprawią, że pomieszczenie wyda się znacznie większe niż gdyby było dzielone wyraźnie dwoma kolorami i różnymi fakturami.

Artykuł powstał przy współpracy z szukajlokum.pl

Dodaj komentarz