Kruche ciasto: proporcje i wykonanie

Sekret kruchego ciast tkwi przede wszystkim w składnikach doskonałej jakości oraz w sposobie jego przygotowania. Warto pamiętać o właściwych proporcjach mąki, masła i jajek, a każde kruche ciasto będzie kulinarnym sukcesem! Czas przygotować idealne kruche ciasto!

Ciasto kruche

Kruche ciasto to podstawa ciasteczek, tart, ciast z owocami i wspaniałych tortów. Doskonale pasuje nie tylko do słodkich wypieków, ale idealnie sprawdza się jako baza do ciepłych i zimnych dań na słono i ostro. Jak zatem przygotować kruche ciasto, aby zawsze było delikatne i rozpływające się w ustach?

Jak przygotować kruche ciasto:

Najważniejsze przy przygotowaniu ciasta kruchego są składniki, czyli mąka, masło i żółtka jaj. Podstawowy przepis na kruche ciasto to: 3 części mąki, 2 części masła i 1 żółtko. Czyli na 30 dag mąki, bierzemy, 20 dag masła i dodajemy 1 żółtko. W zależności od potrzeby dodajemy cukier lub sól. Do ciasta kruchego najlepiej użyć mąki krupczatki.

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą być zimne! Ciasto trzeba zarobić jak najszybciej!

Zarabianie ciasta kruchego musi trwać jak najkrócej. Na stolnicy kroimy zimne masło w drobne kawałki, wysypujemy na nie zimną mąkę przesianą przez sito i wszystko siekamy zimnym nożem na drobne cząsteczki. Robimy górkę i w środek wbijamy zimne żółtko. Ciasto zarabiamy szybko dłońmi umytymi w zimnej wodzie. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Może tam spokojnie spędzić 12 godz. Im bardziej schłodzone, tym lepsze.

Ciasto można też zarobić w robocie kuchennym. Wrzucając najpierw do misy mąkę i masło i pulsacyjnie mieszać. Potem dodać żółtko. I ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję grudek. Na koniec można szybko zagnieść je rękoma. I oczywiście do lodówki.

Sprawdzone przepisy na kruchym cieście: Krucha szarlotka pod pierzynką, Kruche babeczki migdałowo-morelowe, Maślane serduszka, Kruche babeczki z owocami i kremem waniliowym, Mazurek porzeczkowo-migdałowy, Ciasto bananowe.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.