Majonez wegański i musztarda w miseczkach

Majonez wegański – dlaczego warto po niego sięgnąć?

W czasach, kiedy numerem jeden jest zdrowa żywność, a prym wiedzie przede wszystkim żywność ekologiczna wyprodukowana z wysokiej jakości składników pochodzących z upraw ekologicznych, dużą wagę przykładamy do tego, co wkładamy do sklepowego koszyka. Z dnia na dzień stajemy się coraz to bardziej świadomymi konsumentami. Uważnie czytamy etykiety i rezygnujemy z produktów o wątpliwym składzie. Może właśnie dlatego tradycyjny majonez przestał nam wystarczać. Nafaszerowany zbędnymi dodatkami, zawierający nierzadko niskiej jakości olej oraz żółtka niewiadomego pochodzenia stał się produktem, którego zaczęliśmy unikać. Swoją uwagę skierowaliśmy na majonez wegański, który przez to, że nie ma w składzie jajek z powodzeniem może być spożywany nie tylko przez wegan, ale także osoby uczulone na białko jaja kurzego. Majonez wegański doskonale sprawdza się także w diecie wegetariańskiej oraz bezmlecznej.

Majonez, który może być spożywany przez wegan

Majonez dla wegan? Jeszcze do niedawna było to nierealne, bo przecież podstawą majonezu jest żółtko jaja, a weganie nie tylko nie spożywają mięsa, ale także wszystkich innych produktów odzwierzęcych. Rosnące zainteresowanie dietą wegańską sprawiło jednak, że majonez dla wegan stał się produktem realnym. Co więcej – łatwo dostępnym. Produkt ten powstaje wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, a więc nie występują w nim jajka. Nie ma w nim także żadnych składników, które pochodziłyby od zwierząt, więc osoby na diecie wegańskiej z powodzeniem mogą delektować się nim do woli.

Wegańska przekąska z majonezem wegańskim
Warzywna przekąska z wegańskim majonezem

Majonez wegański ma wyjątkowy smak

Wydawać by się mogło, że majonez wegański, a więc taki, który nie zawiera jajek, nie ma prawa dobrze smakować. Nic bardziej mylnego! Zarówno smakiem, jak i konsystencją majonez wegański nie różni się od majonezu tradycyjnego. Tak naprawdę sięgając po niego, nie poczujesz, że jest to produkt w 100% roślinny. Co ciekawe, wielu osobom nie będącym weganami, ani nawet wegetarianami, taki majonez smakuje bardziej niż ten klasyczny. Jest delikatny w smaku, kremowy i doskonale komponuje się z rozmaitymi daniami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, warzywnych zapiekanek oraz jako zamiennik masła w przypadku kanapek i tostów. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, burgerami, omletami, krokietami, a nawet pizzą!

Majonez wegański z chlebem
Majonez wegański z chlebem

Majonez wegański ma niższą zawartość tłuszczu niż tradycyjny majonez

Dużą zaletą majonezu wegańskiego jest nie tylko wyborny smak, ale także niska zawartość tłuszczu. Może on zawierać od 20 do 40 procent mniej tłuszczu niż majonez klasyczny. Majonez wegański odznacza się także niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego majonezu bazującego na jajkach. Z tego też względu jest on produktem doskonałym dla osób będących na diecie niskotłuszczowej oraz redukcyjnej. Polecany jest także dla osób z podwyższonym cholesterolem.

Majonez wegański – dlaczego warto?

Majonez wegański to doskonała alternatywa dla klasycznego sosu na bazie jajek. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie wegańskiej lub ograniczających spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz osób uczulonych na niektóre składniki odżywcze stosowane w klasycznych sosach, w tym jajka i laktozę. To również dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich dieta była zdrowa, niskotłuszczowa, lekkostrawna i zbilansowana, lecz jednocześnie lubią i chcą dobrze jeść. Majonez wegański jest smaczny i lekki, a do tego bardzo uniwersalny w zastosowaniu. Tak więc, nawet jeśli nie należysz do wegan, to i tak warto, żebyś włączył go do swojej diety.

Majonez wegański i musztarda
Majonez wegański i musztarda

Gdzie kupić majonez wegański?

Wybierając majonez z wersji wegańskiej warto wybrać produkt bio. Dlaczego? Ponieważ ekologiczny majonez produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z zaufanych, ekologicznych upraw. Tym samym jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż klasyczny sos. Dobrej jakości majonez wegański posiada w swojej ofercie sklep ekologiczny PyszneEko.pl, który oferuje także inną zdrową żywność. Zakupy na PyszneEko.pl to propozycja dla osób, które cenią szybkie, wygodne i bezpieczne zakupy. Do tego chcą odżywiać się zdrowo i stawiają na żywność ekologiczną pochodzącą od zaufanych i sprawdzonych producentów.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *