Jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba?

Domowy chleb to prawdziwa rozkosz. Ostatnio wypiekanie własnego pieczywa staje się coraz bardziej popularne. Jeżeli nie chcemy korzystać z gotowych mieszanek mącznych dostępnych w supermarketach, możemy mąkę na chleb wybrać sami. Sprawdź, z jakiej mąki będzie najlepsze pieczywo!

Jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba?

Z jakiej mąki będzie najlepszy chleb?

Mąka przeznaczona do wypieku chleba powinna być bogata w gluten, który w połączeniu z wodą pęcznieje. Im mąka ma wyższą zawartość glutenu, tym lepsza jest pieczywo. Chleb jest kształtny, elastyczny i puszysty. Ma również chrupiącą skórkę i długo pozostaje wilgotny. Najwięcej glutenu zawiera pszenica.

Wartość dietetyczna mąki, a równocześnie chleba, zależy od stopnia jej oczyszczenia, czyli zawartości otrąb. Chleb z mąki nieoczyszczonej jest bogatszy witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dlatego do domowych wypieków warto wybierać mąkę  mniej oczyszczoną (o wyższym numerze).

W Polsce do produkcji chleba używa się mąki żytniej i pszennej. W zależności od stopnia oczyszczenia dzieli się mąkę na typy oznaczone symbolami cyfrowymi i nazwami. Im wyższy numer ma mąka, tym jest mniej oczyszczona – na przykład mąka pszenna razowa ma oznaczenie 2000, a dla odmiany mąka tortowa – 450. Najwięcej chleba wypieka się z mąki sitkowej o numerze 1400 i pytlowej (żytnia 720) oraz chlebowej – pszenna 850.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.