Malwy to królowe rustykalny ogrodów, znane u nas od stuleci. Te piękne, wyniosłe rośliny to nie tylko barwna dekoracja, ale także źródło zdrowia. Ich płatki zawierają wiele cennych substancji, wykorzystywanych w medycynie i kosmetyce. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają kwiaty malwy!
Spis treści
Malwa — nie tylko do ogrodu w stylu rustykalnym
Malwa ogrodowa (Althaea rosea) bywa też nazywana prawoślazem wysokim. Kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Jest rośliną dwu- lub trzyletnią, o wysokości nawet 2 – 2,5 m. Ma szerokie, jasnozielone liście i kwiaty (pojedyncze lub pełne) prawie we wszystkich kolorach tęczy, od białego, poprzez żółty, różowy, czerwony, ciemnoczerwony do fioletowopurpurowego i prawie czarnego.
Malwa to tradycyjna roślina znana z wiejskich ogrodów, gdzie rosła przy płotach lub ścianach domów. Dziś ta nieco zapomniana roślina powraca i chętnie sadzona jest w ogrodach w stylu rustykalnym. Jednak malwy to nie tylko rośliny ozdobne, mają także wartości lecznicze.

Jakie właściwości mają płatki malwy?
Zastosowanie w medycynie mają wyłącznie płatki kwiatów malw (bez zielonego kielicha kwiatowego) odmian fioletowopurpurowych i prawie czarnych. W kosmetyce czasem używa się również płatków czerwonych i ciemnoczerwonych. Płatki malwy to bogactwo barwników antocyjanowych (głównie pochodnym malwidyny i delfinidyny) i śluzów. Są też źródłem przeciwutleniaczy, do których zaliczają się także np. berberyna lub chlorella. Zawierają także pektyny, żywice, garbniki i nieco oleju lotnego.
Preparaty z malwy na suchy kaszel i na gardło
Dzięki dużej zawartości śluzów płatki malwy stosuje się w leczeniu suchego kaszlu, chrypki i zapalenia gardła. Śluzy są heteropolisacharydami, które posiadają zdolność wiązania wody i tworzenia roztworów koloidowych lub żeli. Dlatego ułatwiają odkrztuszanie, co jest szczególnie ważne u osób starszych, które mają najwięcej kłopotów z odflegmianiem dróg oddechowych. Wpływają również osłaniająco na drogi oddechowe. Lekarstwa z płatków malwy przynoszą ulgę w uporczywym, męczącym kaszlu i lekkich atakach astmy. Naparem z płatków dobrze jest płukać gardło i jamę ustną w stanach zapalnych.
Malwa na rany, błony śluzowe i zaparcia
Okłady z płatków stosuje się na poparzenia i trudno gojące się rany (śluz tworzy na chorym miejscu warstwę ochronną i wchłania wydzieliny, które powstają przy gojeniu się rany). Natomiast herbatka z malwy wskazana jest w chronicznych zapaleniach błony śluzowej żołądka i jelit. Usuwa zaparcia i wspomaga właściwą pracę układu pokarmowego. Może być pomocna w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Napary z malwy możemy także stosować przy łagodzeniu dolegliwości związanych z oczami, zwłaszcza przy ich podrażnieniu oraz suchości.
Sprawdź, jak przygotować zioła do wykorzystania w celach leczniczych i kosmetycznych
Kiedy zbieramy płatki malwy do użytku domowego?
Płatki malwy z kwiatów o ciemnych kolorach zrywamy w południe, w dzień słoneczny, bezdeszczowy, bo wtedy gromadzą w sobie najwięcej substancji leczniczych. Możemy wykorzystać świeże płatki np. do przygotowania odmładzającej maseczki z malwy. Na maseczki nadają się także suszone płatki malwy. Suszymy je rozłożone cienką warstwą na czystym papierze, zawsze w cieniu i w miejscu przewiewnym. Ususzone płatki przechowujemy w czystych, suchych pudełkach lub ciemnych słoikach, chroniąc przed wilgocią i światłem.
Świeżych i suszonych płatków kwiatów malwy możemy używać w domu do barwienia jasnych win i soków — podobnie jak płatków hibiskusa.