Co to jest marmolada i czym różni się od dżemów i powideł? Czy warto przygotować ją w domu i do czego można wykorzystać marmoladę? Poznaj wszystkie sekrety marmolady.
Spis treści
Co to jest marmolada
Marmolada jest to przecier z owoców, zagęszczony przez odparowanie nadmiernej ilości wody, z dodatkiem cukru. Słowo “marmolada” pochodzi od francuskiego słowa “marmalade”, które w oryginale oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z “marmelo” (pigwy). W Wielkiej Brytanii jako marmoladę uważa się dżem z cytrusów, który zawiera skórki owoców. W Polsce marmolada to tak naprawdę odparowany przecier owocowy z cukrem.
W marmoladzie dużą rolę odgrywa cukier. Ilość cukru w marmoladach nie może być mniejsza niż 50% masy gotowych przetworów. W zależności od użytych na marmolady owoców, które zawierają mniej lub więcej związków pektynowych oraz od stopnia odparowania wody i czasu gotowania, marmolady mogą być bardziej gęste lub płynne.
Z jakich owoców robimy marmoladę?
W latach obfitego urodzaju mniej dorodne, lecz zdrowe owoce, możemy przerabiać na marmolady. Marmolady mogą być jedno- lub wieloowocowe. Do przygotowania marmolad możemy wykorzystać wszystkie gatunki owoców, a nawet spady jabłek lub gruszek. Dobrze sprawdzą się także śliwki i truskawki.
Jak przygotować owoce na marmoladę
Przygotowanie owoców zaczynamy od dokładnego mycia owoców. Gruszki i śliwki najlepiej jest rozgotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody i przetrzeć, zaś jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć, skracając w ten sposób czas odparowywania marmolady. Następnie dodajemy cukier i wszystko gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Jak przechowywać marmoladę?
Gotowe marmolady natychmiast po zdjęciu z ognia przekładamy do wymytych i wygotowanych, suchych słoików. Brzegi wycieramy i dokładnie zakręcamy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub piwnicy.
Czy marmolada zawiera witaminy?
Każda marmolada powstaje w wyniku długiego gotowania owoców z dodatkiem cukru, dlatego nie może być dobrym źródłem witaminy C. Jednakże zawiera ona wszystkie składniki mineralne owoców, dużo kwasów organicznych i cukru. Jest więc produktem przede wszystkim dostarczającym energii.
Marmolada to idealny dodatek do ciast, deserów i dań na słodko. Najczęściej wykorzystujemy ją jako nadzienie do pączków i rogalików. Marmoladą możemy przekładać ciasta biszkoptowe, kruche ciasteczka oraz pierniki.