Miód pszczeli: Jak rozpoznać naturalny miód?

Naturalny miód pszczeli to cudowna, słodka substancja pełna składników odżywczych. Jest pyszny, zdrowy i z powodzeniem może zastąpić biały cukier w naszej diecie. Ważne jest jednak, aby spożywać prawdziwy miód od pszczół, a nie cukrowy substytut. Jak rozpoznać, czy miód nie jest oszukany?

Naturalny miód
Naturalny miód w plastrze

Jak rozpoznać naturalny miód?

Litrowy słój prawdziwego miodu powinien ważyć ok. 1,4 kg. Miód z dużym dodatkiem cukru będzie szybko rozpuszczał się w wodzie. Natomiast naturalny, prawdziwy miód po wlaniu do naczynia z wodą utworzy górkę na dnie i będzie długo mieszał się z wodą.

Na gęstość miodu, poza zawartością wody, wpływa także temperatura. Im wyższa zawartość wody i wyższa temperatura, tym miód będzie rzadszy. Jednak ostatecznie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji. Jeżeli miód masz już kilkanaście miesięcy i wciąż jest płynny, to z pewnością nie jest to w pełni naturalny produkt! Skrystalizowany miód znowu stanie się płynny, gdy słoik wstawimy do ciepłej (NIE gorącej!) wody.

Miód warto kupować u sprawdzonego, polecanego pszczelarza. Dobrze jest wybierać miody z mniejszych pasiek, a najlepiej od osób, które pszczelarstwem zajmują się hobbystycznie i produkują miód na własny użytek.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.