Nawłoć żółta – miododajny i bakteriobójczy chwast znany od stuleci

Nawłoć żółta i jej cudowne właściwości znane są od stuleci. Ta okazała, kwitnąca na żółto roślina, występuje głównie na łąkach, w ogrodach, a także na polach uprawnych nieopodal rzek. Często rośnie w towarzystwie wrotyczu. Nawłoć czasami zwana jest także polską mimozą, bo kwitnie na przełomie sierpnia i września, czyli mimozami jesień się zaczyna…

Nawłoć żółta

Nawłoć – właściwości i zastosowanie rośliny

Nawłoć jest rośliną światłolubną, występuje głównie na glebach wilgotnych i gliniastych, często w okolicach rzek i stawów. Warto zaznaczyć, że może ona wyrosnąć nawet do 2 metrów wysokości. Okresem kwitnienia nawłoci jest druga połowa sierpnia i początek września.

Glistnik jaskółcze ziele na kurzajki i nie tylko

Nawłoć to roślina miododajna. Pszczoły próbują zbierać nektar nawet z zerwanego kwiatu nawłoci. Miód nawłociowy jest natomiast rzadko spotykany, choć ma niezwykle korzystne właściwości. Miód ten jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z niedrożnością górnych dróg oddechowych, nerek, a także przy schorzeniach stawów. Miód nawłociowy wpływa także korzystnie na serce.

Nawłoć można stosować także w przypadku odkażania skóry. Stosowano ją przy chorobach skóry: wysypce, wrzodach, trudno gojących się ranach, ponieważ ma właściwości odkażające i przeciwgrzybicze. Ponadto, roślina ta znacznie przyspiesza proces gojenia się siniaków i krwiaków.

Zobacz także: Cykoria podróżnik – właściwości lecznicze i zastosowanie

Z kolei kwiaty oraz liście nawłoci mogą nam posłużyć do przygotowania herbaty ziołowej, która ma działania przeciwbakteryjne. Prawdopodobnie roślina ta pomaga alergikom (jednak nie ma na to medycznych dowodów) i działa wzmacniająco na nasz organizm.