Pomysły na wigilijne pierogi

Pomysły na wigilijne pierogi

Śnieg coraz częściej pojawia się za oknem, grube kurtki już na dobre zadomowiły się na przedpokojowym wieszaku – to niezaprzeczalne znaki sygnalizujące, że Boże Narodzenie tuż-tuż. A jak święta to również wymarzone prezenty i pyszne potrawy, a wśród nich… pierogi!

Historia pierogów  w Polsce

Do Polski pierogi trafiły prawdopodobnie w XIII wieku dzięki św. Jackowi Odrowążowi, patronowi Krakowa i tamtejszych dominikanów. Podczas wielu podróży misyjnych, które odbywał po ówczesnej Rusi (dzisiejszej Ukrainie) poznał ten regionalny przysmak. Pierogi zachwyciły go na tyle, że zaczął promować go w Krakowie. Jedzono je wtedy prawdopodobnie z kaszą, kapustą, serem lub różnymi owocami. Nie było w nich natomiast ziemniaków, ponieważ nie były one wtedy jeszcze znane na terenie Europy. Mimo to pierogi z dodatkiem kartofli, twarogu i smażonej cebuli znane są po dziś dzień jako ruskie (lub galicyjskie).

Z czym współcześnie jemy pierogi?

Obecnie w Polsce pierogi podaje się zazwyczaj na trzy sposoby. Najczęściej w formie ugotowanej, ale danie to również spotyka się w wersji smażonej lub upieczonej. Jeśli chodzi o typy farszów, to najpopularniejszymi z nich są: mięsny, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym (na słodko lub słono), wcześniej wspomniany ruski lub owocowy (np. z truskawkami, wiśniami, czereśniami lub borówkami).

Świąteczne przepisy z pierogami

Nie masz pomysłu, jakie pierogi postawić na tegorocznym stole wigilijnym? Nie martw się! Przygotowaliśmy cztery wyjątkowe przepisy, które staną się hitem świątecznej wieczerzy. Oto one:

Spraw, aby najbliższe święta Bożego Narodzenia były wyjątkowym czasem spędzonym z rodziną wśród przepysznych, wigilijnych potraw!

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz