Borowik szlachetny między kępami mchu

Początek jesieni to czas, kiedy polskie lasy pełne są grzybów. Z przyjemnością wybieramy się po te skarby lasu, aby zrobić zapasy grzybów na zimę — suszonych, marynowanych, kiszonych. Najczęściej szukamy borowików, które odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi. Trzeba jednak pamiętać,Więcej

Marynowane rydze w słoikach - jedne z najlepszych grzybów do marynowania

Marynowane grzybki to prawdziwy przysmak, który możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy trochę leśnych grzybów, woda, ocet oraz przyprawy i pyszna zimowa przekąska może wylądować w naszej spiżarce. Sprawdź, jakie grzyby można marynować i do czego je dodawać!  Marynowanie grzybów Marynowanie grzybówWięcej

Grzyby w lesie. Czy można zbierać grzyby w Niemczech?

Czy warto wybrać się na grzyby za Odrę? Jaki przepisy obowiązują grzybiarzy w Niemczech? Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby za naszą zachodnią granicą, aby uniknąć mandatu i cieszyć się darami lasu! Zbieranie grzybów w Niemczech Niemcy to kraj, który możeWięcej

Suszone grzyby w szklanym słoju

Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki, podgrzybki i kozaki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.Więcej

Świeże leśne grzyby w koszyku

Czerwiec to początek sezonu na leśne grzyby w Polsce. W lasach pojawiają się już borowiki i kurki. Sprawdź, jak przechowywać zebrane grzyby, aby zachować ich walory smakowe i wykorzystać do przygotowania potraw i przetworów! Przechowywanie świeżych grzybów Lato i jesieńWięcej