Czosnek niedźwiedzi - suszony i świeże liście. Jak suszyć czosnek niedźwiedzi

Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania ziół. Jak zachować czosnek niedźwiedzi na zimę? Oczywiście, możemy go ususzyć. Sprawdź, jak suszyć i przechowywać cebulę czarownic. Kiedy zbieramy czosnek niedźwiedzi do suszenia Czosnek niedźwiedzi, zwany także trzemuchą lub cebulą czarownic, toWięcej

Kwitnąca gardenia z pożółkłymi liśćmi

Gardenia jaśminowata to jedna z najpiękniejszych roślin doniczkowych. Jednocześnie jest to jedna z najbardziej kapryśnych piękności. Często zdarza się, że gardenii żółkną lub brązowieją liście, a pąki opadają. Sprawdź, jakie mogą być przyczyny tych problemów i jak im zaradzić.  DlaczegoWięcej

Biała fasola Jaś - idealna do mrożenia jako świeża oraz gotowana

Fasola to jedno z warzyw strączkowych na stałe obecnych w polskiej tradycji kulinarnej. Gotowana, duszona, pieczona, mielona na mąkę – fasola od stuleci gości na naszych stołach. Aby przechować fasolę na zimę, można ją suszyć, ale nie tylko. Sprawdź, jakWięcej

Kiszone buraki można wykorzystać do sałatki lub podać jako carpaccio

Robimy kiszony barszcz, zlewamy sok i zostają nam ukiszone buraki, które najczęściej po prostu wyrzucamy. Okazuje się, że możemy je wykorzystać na kilka sposobów i przygotować z nich pyszne i zdrowe dania. Poradzimy, jak wykorzystać kiszone buraki do sałatek iWięcej

Ogórki gruntowe - co zrobić, żeby nie były gorzkie

Gorzki ogórek potrafi zepsuć każdą potrawę – sałatkę, mizerię, sos tzatziki. Jak się okazuje, tajemnica gorzkiego smaku ogórków tkwi w sposobie ich wzrostu i obierania. Dlaczego ogórki mają goryczkę i jak się jej pozbyć? Poradzimy, jak obierać ogórki, żeby nieWięcej

Sałata w ogrodzie - dobrze znosi lekki cień

Większość warzyw to rośliny, które preferują słoneczne stanowiska. Dzięki temu mogą wytwarzać odpowiednio wyrośnięte liście, bulwy i korzenie, które my wykorzystujemy w kuchni i jako paszę dla zwierząt domowych. Istnieje jednak wiele warzyw tolerujących cień. Prezentujemy 5 warzyw, które dobrzeWięcej

Kisszenie ogórków - jak kisić ogórki, żeby były twarde

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Rabarbar - jak mrozić rabarbar

Na pytanie, czy można mrozić rabarbar, odpowiedź jest jedna – oczywiście tak. Rabarbar, czyli rzewień, to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które idealnie nadaje się do wypieków, deserów, kompotów oraz jako dodatek do mięs i ryb. Jeżeli chcesz cieszyć sięWięcej