Mięso i kiełbasa na grillu - grillowanie mięsa

Protipy jak grillować mięso

Lato to czas, kiedy chętnie odpoczywamy w ogrodzie, na działce lub na łonie natury. Tam też jemy posiłki. Często są to dania z grilla, który już od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Na grillu możemy przygotować warzywa, owoce, ryby i owoce morza oraz oczywiście mięso. Z tym ostatnim nie wszyscy radzą sobie najlepiej, dlatego poradzimy, jak grillować mięso.

Potrawy z rusztu są wyjątkowo smaczne, a wiele z nich ma tę zaletę, że przyrządza się je prawie bez tłuszczu. Pieczenie mięsa w wysokiej temperaturze powoduje ścinanie się zewnętrznej warstwy białka i powstanie smakowitej chrupkiej skórki, chroniącej mięso przed utratą soku, aromatu i składników odżywczych. Do grillowanego mięsa podajemy świeże warzywa, zimne sosy, warzywa pieczone na grillu, pieczywo. 

Jakie mięso wybrać na grilla?

Do upieczenia na ruszcie nadają się prawie wszystkie rodzaje mięsa, podroby oraz ryby. Baraninę, koninę, mięso z królika, drób i ryby należy koniecznie wcześniej zamarynować, wołowinę zaś obłożyć kawałkami słoniny. Mięso kroimy się na plastry grubości 2-2,5 cm, drób dzieli się na niewielkie porcje, a ryby można piec w całości lub pokrojone na dzwonka. Mięso możemy także grillować w postaci szaszłyków oraz burgerów (dania z mielonych mięs muszą mieć ścisłą konsystencję). 

Szczególnie smaczne jest mięso z odrobiną tłuszczu. Chude mięso wysycha podczas pieczenia. Przy przyrządzaniu rostbefu należy pamiętać, aby tłusty brzeg pozostał na wierzchu. Kotlety schabowe także powinny mieć wąski pasek tłuszczu, który trzeba lekko naciąć czubkiem noża, gdyż w przeciwnym razie kotlet się ściągnie. Aby tłuszcz nie kapał na rozżarzone palenisko,można przykryć ruszt folią aluminiową. Do obracania i zdejmowania dań najlepiej używać szczypców i łopatek; nie należy nakłuwać mięsa widelcem, by nie spowodować wyciekania soku.

Jak grillować mięso?

Grill rozpalamy ok, 15 – 20 minut przed rozpoczęciem pieczenia mięsa. Powinien być rozgrzany do tzw. “białego żaru”. Jeżeli chcemy uzyskać wyższą temperaturę do grillowania używamy brykietu, natomiast węgiel drzewny da nam niższą temperaturę pieczenia. 

Jak rozpalić grilla węglowego szybko i skutecznie?

Temperatura jest ważna, ponieważ jedzenie nie będzie przywierało do gorącej kratki od razu po położeniu i nie będzie się przypalało. Przed grillowaniem kratkę możemy także przetrzeć przekrojoną cebulą, co również zapobiegnie przywieraniu mięsa. 

Zanim mięso trafi na ruszt, powinno poleżeć w marynacie na grilla (suchej, mokrej lub w pokrojonych warzywach). Marynowanie mięsa sprawia, że przyrządzone podczas grillowania potrawy nabierają więcej smaku i zmniejsza tworzenie się niebezpiecznych związków rakotwórczych (amin heterocyklicznych) o 92%.

Mięso marynujemy od kilku do kilkunastu godzi. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze. 

Jak długo grillować różne rodzaje mięsa, czyli kiedy mięso z grilla jest gotowe?

  • Piersi kurczaka bez skóry, udka bez kości i piersi kaczki grillujemy 6-8 min. po każdej stronie. 
  • Udka kurczaka z kością grillujemy 15-25 min.
  • Całego kurczaka grillujemy ok. 1 do 1,5 godz.
  • Steki wołowe (z polędwicy lub ligawy) grillujemy 14 – 16 min. na stronę.
  • Filet z łososia grillujemy pieczemy 3-5 min. z każdej strony.
Grillowanie mięsa na ruszcie

Co robić, żeby mięso z grilla nie stwardniało?

Także w przypadku potraw przyrządzanych na grillu obowiązuje zasada, że nie podaje się ich od razu po zdjęciu z ognia. Mięso powinno chwilę odpocząć na brzegu grilla. Wtedy włókna rozluźniają się i mięso nabiera soczystości.

Aby mięso nadmiernie nie wyschło, można posmarować je marynatą lub cieniutką warstwą oleju przed pieczeniem, a potem kilkakrotnie w czasie pieczenia.

Co zrobić, aby potrawy z grilla były soczyste?

Przed pieczeniem mięso lub rybę możemy owinąć w nasmarowaną masłem lub olejem rzepakowym folię aluminiową. Wtedy sok nie wycieknie i potrawa będzie soczysta. Aby uzyskać złotą skórkę, na końcu pieczenia mięso możemy położyć bezpośrednio na ruszcie i chwilę przypiec. Dzięki delikatnej karmelizacji, smak przyrządzanych dań grillowych będzie wyborny.

Co zrobić, aby potrawy z grilla za szybko nie stygły?

Zbyt szybkiemu stygnięciu potraw zapobiega folia aluminiowa. Jest ona pożyteczna również wtedy, kiedy jednocześnie lub jedno po drugim piecze się mięso i ryby. Mięso nie przejdzie zapachem ryb, jeśli oba produkty chroni folia.

Jak zapobiec powstawaniu dymu przy grillowaniu mięsa?

Wystarczy z kawałków mięsa wyciąć nadmiar tłuszczu, który w czasie grillowania kapałby do ognia i powodował mocne dymienie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *