Naturalny miód pszczeli - poznaj jego właściwości prozdrowotne

Prozdrowotne właściwości miodu

Miód jest znanym i od lat cenionym produktem tworzonym przez pszczoły. Można spotkać wiele jego rodzajów i choć każdy z rodzajów działa bardzo skutecznie – jest przeznaczony na nieco inne dolegliwości.

Jak stosować miód?

Bez względu na jego odmianę, miód jako naturalny antybiotyk musi być użytkowany przy zachowaniu pewnych zasad. Jako że (podobnie zresztą jak większość produktów prozdrowotnych) traci on swoje właściwości pod wpływem zbyt wysokiej temperatury – nie można wystawiać go na jej działanie. Należy liczyć się z tym, że miód użyty do pieczenia (np. pierniczków) zapewnia już tylko walory smakowe, a jego prozdrowotne właściwości zostały bezpowrotnie utracone.

Szczególną ostrożność należy zachować również, dodając miód do herbaty czy owsianki. Należy bezwzględnie przestudzić napój lub posiłek przed dodaniem do niego dowolnie wybranego rodzaju miodu. Jak wspomnieliśmy, w sprzedaży dostępnych jest wiele odmian, a poniżej prezentujemy jedne z najcenniejszych jeśli chodzi o ich prozdrowotne właściwości.

Miód wielokwiatowy – najpopularniejsza odmiana

Jako że miód z różnych odmian kwiatów można uzyskać właściwie wszędzie, jest on najtańszy i cieszy się największą popularnością. Oferuje działanie antybiotyczne i antybakteryjne, jak również powlekające gardło w przypadku choroby. Dodanie miodu do posiłku lub napoju podczas przeziębienia może realnie skrócić czas jego trwania, a także zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból gardła czy dolegliwy kaszel. Miód wielokwiatowy to zdecydowanie dobry wybór.

Miód lipowy – idealny na gardło i nie tylko

Miód z kwiatów lipy charakteryzuje się jaśniejszą, słomkową barwą i stosunkowo łatwo się krystalizuje. Jest idealnym wyborem jako środek wspomagający przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Pomaga niwelować kaszel, ale również wspiera układ odpornościowy w walce z chorobą. Dzięki niemu, możesz stanąć na nogi znacznie szybciej.

Miód spadziowy

To specjalna odmiana miodu, która – jako jedyna – nie powstaje czysto z pyłku kwiatowego. Tym, co zdecydowanie wyróżnia miód spadziowy na tle innych jest fakt, że może wspomagać w walce z anemią. Jest szczególnie polecany osobom ze skłonnościami do tego typu dolegliwości, ale również w profilaktyce. Ponadto, jak każda odmiana miodu, wykazuje on pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Charakteryzuje się nietypowym, lekko leśnym aromatem.

W sprzedaży można znaleźć wiele innych odmian miodu, m.in. nawłociowy, gryczany, wrzosowy i inne. Warto wybrać rodzaj, który najbardziej odpowiada nam pod kątem właściwości prozdrowotnych, a także smaku.

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *