Pomidorowy sos do pizzy to nic trudnego! Po prostu zrób go w domu! Każda pizza musi mieć sos pomidorowy. Taki sos do pizzy można z powodzeniem zrobić samemu w domu i cieszyć się pysznym daniem, pełnym smaku słonecznej Italii.
Spis treści
Sos pomidorowy do pizzy
- 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 drobno posiekane szalotki
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
Jak przygotować idealny sos pomidorowy do pizzy
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Na ciepłym tłuszcz wrzucamy pokrojone szalotki i czosnek i czekamy aż się zeszklą. Gdy cebulka będzie miękka wlewamy pomidory lub pasatę i wszystko dusimy ok. 10 – 15 min. aż sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. To wszystko – pyszny, domowy sos do pizzy gotowy!
Zobacz także: Remulada – co to jest sos duński, Jak przechowywać jajka, Jak ugotować jajko na twardo?, Jak zrobić majonez, Domowe masło gotowe w 15 minut