Suszone gruszki: jak suszyć gruszki i zrobić chipsy z gruszek w domu

Suszone gruszki, to podobnie jak suszone jabłka, świetna przekąska, która nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jeżeli mamy dostęp do ekologicznych gruszek, to warto przygotować gruszkowe chipsy w domu. Oto przepis na suszenie gruszek.

 

Suszone gruszki – jak zrobić chipsy z gruszek

Suszone gruszki: jak suszyć owoce w piekarniku

Gruszki umyć i obrać ze skórki. Uwaga, nie obierać gruszek, które są bardzo kruche lub mają cienką skórkę. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin!

Gruszki pokroić w plastry lub ósemki usuwając gniazda nasienne. Aby zapobiec ciemnieniu owoców czasie suszenia można je bezpośrednio po pokrojeniu wkładać do wody z dodatkiem soku z cytryny. Plasterki gruszek układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 st. C bez termoobiegu lub 50 st. C z termoobiegiem.

Gruszki można uznać za dostatecznie ususzone gdy są sztywne ale nie twarde.

Zobacz także: Jak suszyć żurawinę w domu, Suszenie śliwek węgierek, Jak suszyć dziką różę, Jak suszyć grzyby w piekarniku

Artykuł o suszeniu gruszek na zimę znaleziono w wyszukiwarce Google wpisując:

  • suszone gruszki
  • jak suszyć gruszki
  • chipsy z gruszek
  • owocowe chipsy gruszki
  • gruszki suszenie

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.