Tradycyjne śledzie wigilijne marynowane w oliwie i soku cytrynowym

Polska wigilia nie może obejść się bez śledzi. Śledzie to jedno z obowiązkowych wigilijnych dań. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw, wina lub sosów. Poradzimy, jak zrobić wytrawne śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny, które można serwować z różnymi dodatkami – majerankiem, czosnkiem, chrzanem, samą cebulą – według własnego upodobania.

Składniki potrzebne na śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny

  • 0,5 kg solonych filetów ze śledzi
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren gorczycy
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 cytryny
  • Jedna mała cebula pokrojona w krążki
  • Oliwa z oliwek extra vergine

Śledzie oczyścimy i przez ok. 3 godz. moczymy w wodzie mineralnej lub mleku, zmieniając płyn co ok. godzinę. Tak przygotowane filety kroimy i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka.

Śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn i wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Macerujemy minimum dwa dni w lodówce, co jakiś czas odwracając słoik, aby składniki dobrze się wymieszały. Jednak śledzie marynowane tydzień są naprawdę cudowne.

Śledziki serwujemy z cebulką, majerankiem, sosem chrzanowym, kwaśną śmietaną, czosnkiem lub majonezem.