Uwaga na trujące grzyby! Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

Wśród wszystkich gatunków grzybów występujących w Polsce, są takie, których spożycie może grozić śmiercią. Trujące grzyby mogą wyglądać bardzo podobnie to tych jadalnych, ale zjedzenie ich może skończyć się bardzo źle. Oto niektóre trujące grzyby występując e w Polsce.

Trujące grzyby w Polsce – muchomor

Zjedzenie niektórych grzybów rosnących w Polsce może doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenie nerek i wątroby, a nawet śmierci. Główny Inspektor Sanitarny apeluje – jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony przez ciebie grzyb jest jadalny – nie ryzykuj i pozbądź się go z koszyka. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, które kończą się ciężkimi zatruciami.

Trujące grzyby w naszych lasach

Najbardziej niebezpieczne gatunki grzybów występujące w Polsce to: muchomor sromotnikowy, muchomor porfirowy, muchomor plamisty, muchomor królewski, muchomor jadowity, muchomor czerwony, muchomor cytrynowy, piestrznica kasztanowata i olbrzymia, skórzak cynamonowy i krwisty, wieruszka pogięta i zatokowa, zasłoniak rudy, strzępiak gwiaździstozarodkowy, czubajeczka brązowoczerwonawa, hełmówka jadowita, grzybówka różowa, gąska siarkowa, borowik szatański, czernidlak pospolity, gałęziak strojny, gołąbek przydrożny.

Lekarze apelują o rozwagę podczas zbierania grzybów. Zatrucia najczęściej objawiają się bólami głowy, brzucha, biegunką. Mogą pojawić się także zaburzenia świadomości do śpiączki włącznie, zaburzenia widzenia, drgawki, zaburzenia oddychania, żółtaczka, skaza krwotoczna, a przy ciężkich przypadkach wstrząs i śmierć. W razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych po spożyciu grzybów, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.