Zmęczeni sztucznie wspomaganymi uprawami warzyw, często decydujemy się na założenie własnego warzywniaka, o ile pozwalają nam na to możliwości. Nie od dziś wiadomo, że chemia stosowana w opryskach czy nawozach, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jesteśmy przecież tym co jemy. W ostatnich czasach nastąpił zwrot ku ekologii i ekologicznym uprawom. Sprawdź więc jak w sposób ekologiczny prowadzić swój warzywniak.
Spis treści
Co zyskamy dzięki ekologicznej uprawie warzyw?
Odpowiedź wydaje się prosta: zyskamy nasze, nie ruszone chemią warzywa. Jednak powodów, dla których warto zwrócić się w stronę ekologicznych upraw jest znacznie więcej. Zyskujemy bowiem gwarancję, co do najwyższej jakości naszych plonów. Poprzez wyeliminowanie substancji chemicznych, zachodzić będą procesy takie same, jak w naturalnych ekosystemach flory. Nasze warzywa, będą więc wolne od szkodliwych związków chemicznych i niepewnych substancji. Różnice powinniśmy odczuć podczas spożywania. Ekologiczne uprawy smakują inaczej, lepiej, ale także poprawią nasz stan zdrowia i samopoczucie.
Kolejnym argumentem, przemawiającym za ekologiczną uprawą warzyw jest to, że to co dajemy do gleby, tym czym nawozimy rośliny, w każdym stopniu zostanie wykorzystane przez nie do wzrostu. Oznacza to, że ziemia wolna będzie od substancji chemicznych, co za tym idzie warzywa będą mogły rosnąć spokojnie, swoim tempem. Dodatkowo, niektóre nawozy naturalne, np. te z roślin motylkowych, wzbogacą glebę w azot, a także wytworzą niezbędną próchnicę.
Zasady ekologicznej uprawy warzyw
Ekologiczna uprawa warzyw, wcale nie jest tak prosta, jak może się nam to wydawać. Wymaga ona odpowiedniej wiedzy, a także sporej ilości poświęconego czasu. Bardzo istotne staję się zmianowanie i uprawa współrzędna roślin. Zmianowanie to nic innego jak następstwo warzyw po sobie, na tej samej uprawie. Musimy uwzględniać różnorodne zapotrzebowania warzyw, a także ich specyfikę. W dużym przybliżeniu, zasada zmianowa wygląda następująco:
- zmianowanie wykonujemy co najmniej raz na 4 lata, by było ono efektywne.
- pierwszym i najważniejszym czynnikiem jaki powinniśmy uwzględnić jest zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe.
- pamiętajmy, by nie uprawiać po sobie w następnych latach warzyw z tej samej grupy i rodziny.
- kolejne lata poświęćmy na uprawę po sobie roślin, które dysponują różnym systemem korzeniowym i w różny sposób pobierają składniki odżywcze z warstw gleby.
- pamiętajmy o płodozmianie. Rośliny motylkowate wysiewamy jako nawóz zielony, w każdym czwartym roku. Zapewnią one dostarczenie azotu do gleby, a także powstanie niezbędnej próchnicy.
Kolejną niezbędną do przyswojenia zasadą, jest metoda współrzędnej uprawy warzyw. Dzięki temu, będziemy mogli regulować życie gleby, a jednocześnie zapewnić różnorodność gatunkową. Decydując się na metodę uprawy współrzędnej musimy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
- wymagania warzyw co do zapotrzebowania na składniki odżywcze
- stopień ich ciepłolubności
- zapotrzebowanie warzyw na wodę
- stopień głębokości i rodzaj korzenienia się warzyw
- zjawisko allelopatii- czyli najprościej rzecz ujmując rodzaj, a także stopień wzajemnego oddziaływania na warzywa ich wydzielin.
Pamiętajmy, że obie metody zarówno zmianowanie jak i uprawa współrzędna, oprócz ekologicznych i naturalnych nawozów, są niezbędne, by zapewnić optymalne warunki naszemu, ekologicznemu warzywniakowi. Wymienione sposoby uprawy przyczyniają się w ogromny sposób, do zachowania dobrego stanu gleby, co ma przełożenie na jakość i zdrowotność uprawianych warzyw. Zapobiegają one zarówno chorobom plonów, a także męczeniu się gleby, co w konsekwencji prowadzi do urodzajnych plonów, bez chemicznych dodatków.
Artykuł powstał przy współpracy z Naturlo, ekologicznym internetowym sklepem ogrodniczym.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.