poradzimy24.pl

Suszymy żurawinę

Żurawina suszona to pyszna, bogata w składniki mineralne przekąska, która świetnie sprawdzi zamiast sklepowych słodyczy.

Dlaczego suszymy żurawinę?

Suszenie to bardzo dobry sposób konserwowania owoców. Dzięki dość niskiej temperaturze wszystkie witaminy pozostają nadal w jagodach żurawiny i mogą służyć nam w zimowych miesiącach.

Jak suszyć żura winę

Poradnik

Suszenie żurawiny  krok po kroku

Oczyszczamy świeże owoce żurawiny błotnej lub wielkoowocowej.

01.

Płuczemy jagody w czystej wodzie, a następnie suszymy na sicie lub papierowym ręczniku.

02.

DaleJ

Suszenie żurawiny  krok po kroku

Owoce układamy na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.

03.

Suszymy kilka godzin w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 50 st. C.

04.

Przechowujemy w szczelnych puszkach, pojemnikach ceramicznych.

05.

Żurawina to bogate źródło witaminy C, a także zawiera znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne.

Żurawina -  superowoc