poradzimy24.pl
Suszymy żurawinę
Żurawina suszona to pyszna, bogata w składniki mineralne przekąska, która świetnie sprawdzi zamiast sklepowych słodyczy.
Dlaczego suszymy żurawinę?
Suszenie to bardzo dobry sposób konserwowania owoców. Dzięki dość niskiej temperaturze wszystkie witaminy pozostają nadal w jagodach żurawiny i mogą służyć nam w zimowych miesiącach.
Jak suszyć żura winę
Poradnik
Suszenie żurawiny krok po kroku
Oczyszczamy świeże owoce żurawiny błotnej lub wielkoowocowej.
01.
Płuczemy jagody w czystej wodzie, a następnie suszymy na sicie lub papierowym ręczniku.
02.
DaleJ
Suszenie żurawiny krok po kroku
Owoce układamy na blasze lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
03.
Suszymy kilka godzin w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 50 st. C.
04.
Przechowujemy w szczelnych puszkach, pojemnikach ceramicznych.
05.
Żurawina to bogate źródło witaminy C, a także zawiera znaczne ilości innych witamin, w tym A, B1, B2, B6 i E oraz sole mineralne, karetonoidy, pektyny, antocyjany i kwasy organiczne.
Żurawina - superowoc