Domowa uprawa kiełków - jak wyhodować kiełki w domu

Zdrowie na parapecie – jak wyhodować kiełki?

Kiełki to doskonały sposób na urozmaicenie naszej zimowej diety. Można je dodać praktycznie do wszystkiego – do kanapek, zup, mięs, sałatek czy surówek. Kiełki, szczególnie te świeżo wyhodowane, bogate są w wartościowe dla zdrowia substancje i witaminy oraz stanowią źródło ekologicznej, zdrowej żywności niezależnie od pory roku. Jak domowym sposobem wyhodować kiełki?

Jak kupić najlepsze nasiona na kiełki?

Wybór wysokiej jakości nasion jest kluczowy, jeśli chcemy cieszyć się pysznymi i wartościowymi kiełkami. Na kiełki należy przeznaczać tylko te nasiona, które zostały w tym celu odpowiednio przygotowane. Takie nasiona posiadają na opakowaniu napis: „nasiona na kiełki”. To daje nam gwarancję, że zostały one prawidłowo wyselekcjonowane, aby mogły być przeznaczone do spożycia oraz przygotowane właśnie pod kątem kiełkowania. Nie należy przeznaczać na kiełki nasion przeznaczonych do siewu, ponieważ to często zawierają chemikalia mające na celu ochronę przed chorobami lub szkodnikami. Do niedawna można było nabyć nasiona na kiełki jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, jednak obecnie można je spotkać także w niektórych centrach ogrodniczych, jak np. centrum ogrodnicze KLOMB w Rzeszowie. To dodatkowo daje nam gwarancję, że nasiona były przechowywane w odpowiedni sposób, co ma istotny wpływ na ich późniejszą kiełkowalność oraz jakość.

Uprawa kiełków na wacie

Nasiona kiełków uprawiane na wacie to metoda powszechnie znana. Wielu z nas uprawiało w ten sposób chociażby rzeżuchę przed Wielkanocą. Można w ten sposób uprawiać wiele gatunków kiełków. Na uprzednio zdezynfekowanym pojemniku lub talerzu pokrytym wilgotną watą umieszcza się nasiona. Należy pilnować, aby wata stale pozostawała lekko wilgotna i regularnie ją podlewać, a nadmiar wody usuwać. Ta metoda uprawy doskonale sprawdzi się w przypadku kiełków rzodkiewki, gorczycy, siemienia lnianego czy wspomnianej wcześniej rzeżuchy.

Uprawa kiełków w słoikach

Kolejną popularną, domową metodą na hodowanie kiełków jest metoda słoikowa. Uprzednio namoczone nasiona kiełków należy wsypać do wyparzonego słoja, do 3/4 jego wysokości, a następnie mocno obwiązać jego wylot gazą. Nasiona zalewa się letnią wodą około 2-3 razy dziennie, po czym słoik trzeba ustawić do góry dnem, aby ta woda miała szansę spłynąć. Następnie słoik powinno się przekręcić na bok i w takiej pozycji kiełki powinny czekać na następne płukanie. Metoda słoikowa najlepiej sprawdzi się w przypadku kiełków fasoli mung, rzodkiewki, słonecznika, kozieradki, soczewicy czy buraka.

Uprawa kiełków w woreczku

Woreczek do uprawy kiełków powinien być wytworzony z tkanin lnianych lub konopnych. Wówczas nasiona mają zapewnioną swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Do woreczka należy wsypać uprzednio namoczone i dobrze wypłukane nasiona. Następnie woreczek z nasionami zamacza się raz dziennie przez około minutę w naczyniu pełnym zlewy, po czym zawiesza się go lub odkłada w miejscu, w którym swobodnie może odcieknąć. Do uprawy w woreczku szczególnie nadają się kiełki fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy soi.

Uprawa kiełków w glebie

Uprawa kiełków w glebie pozwala na zachowanie ich największego potencjału zdrowotnego. Ta metoda pozwala na spożywanie jedynie tej części kiełków, która wyrośnie ponad glebę. Namoczone nasiona kiełków należy wysiać do pojemnika lub doniczki wypełnionych dobrą ziemią ogrodniczą i pilnować, aby ziemia była wilgotna. Następnie przykrywa się je czymś ciężkim i przechowuje w ciepłym miejscu. Do uprawy w glebie najlepiej nadają się kiełki słonecznika, brokuła, kapusty czy soi.

Uprawa kiełków w kiełkownicy

Oprócz wyżej wymienionych, domowych metod, możemy zdecydować się także na hodowanie kiełków w kiełkownicy. To specjalny, kilkuwarstwowy system tac, umożliwiający uprawę kilku różnych gatunków kiełków jednocześnie. Nasiona należy umieścić na tacach i przepłukiwać je około 3 razy dziennie. Woda z najwyższej warstwy spływa do najniżej położonej warstwy stanowiącej dno kiełkownicy, w której gromadzi się nadmiar wody. Uprawa kiełków w kiełkownicy sprawdzi się szczególnie w przypadku kiełków lucerny, gorczycy, rzodkiewki, słonecznika, kozieradki czy kapusty.

Na co zwrócić uwagę podczas uprawy kiełków?

Bez względu na to, jaką metodę wybraliśmy, kiełki należy uprawiać w widnym miejscu, ale wolnym od ostrego, bezpośredniego nasłonecznienia, aby zapobiec zaparzeniu i pleśnieniu kiełków. Podlewać należy tylko przegotowaną, letnią wodą. Powinno się także unikać stawiania kiełków w chłodnych i narażonych na przeciągi miejscach. Nie należy także siać kiełków zbyt gęsto, aby zapewnić im prawidłowy wzrost. Ponadto kiełki nie lubią nadmiaru wody. Po każdym kiełkowaniu pojemnik, kiełkownicę czy woreczek należy dokładnie umyć lub wyprać i osuszyć, zwłaszcza jeśli poprzednie kiełki spleśniały.

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *