Jak zrobić domową kiełbasę

Jak zrobić domową kiełbasę

Domowa kiełbasa to tradycyjny polski przysmak, który z powodzeniem można przygotować w domu. Nie trzeba dysponować wyszukanym sprzętem, żeby cieszyć się smakiem swojskiej kiełbasy. Dawniej kiełbasa była tradycyjną wędliną przygotowywaną po świniobiciu i do dziś takie domowe kiełbasy są najlepsze. Oczywiście w sklepach można kupić tradycyjne wyroby, jednak ich ceny są naprawdę wysokie. Poradzimy, jak zrobić domową kiełbasę we własnej kuchni.

Domowa kiełbasa – jak zrobić kiełbasę we własnej kuchni

Składniki na domową kiełbasę

  • 10 kg mięsa wieprzowego lub mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego lub z dodatkiem drobiu – na przykład indyka
  • 3 główki polskiego czosnku
  • 1 łyżka zmielonej gorczycy
  • 1 łyżka cukru
  • 1-1,5 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • jelita do nadziewania

Przygotowanie domowej kiełbasy

Mięso oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Uwaga! Mięso nie powinno być bardzo , chude, ponieważ kiełbasa będzie sucha. Przygotowane, pokrojone mięso zemleć na rzadkim i gęstym sicie. Następnie zemleć czosnek i połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać i przyprawiając gorczycą, solą i pieprzem do smaku. Najlepiej mięso wyrabiać rękoma, żeby miało właściwą konsystencję. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Po wyrobieniu odstawić na ok. 2 godziny.

Oczyszczone jelita nadziewać dobrze wyrobionym farszem mięsnym. Do nadziewania kiełbasek można używać maszynki do mięsa ze specjalną końcówką, warto jednak zainwestować w specjalną nadziewarkę do kiełbasy, która znacznie ułatwi pracę nawet początkującym masarzom. Najlepiej formować kiełbasy o długości 25-35 cm, końce związując sznurkiem.

Jeżeli dysponujemy wędzarnią to tak przygotowane kiełbasy zawiesić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, a następnie wędzić ciepłym dymem przez około 4 godziny. Przed wędzeniem kiełbasy można na kilka minut sparzyć we wrzątku. Po uwędzeniu kiełbasy należy powiesić w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

Jeżeli nie mamy dostępu do wędzarni to mamy gotową białą kiełbasę! Przed jedzeniem należy ją ugotować lub upiec.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem www.xxlgastro.pl

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.