Wigilijne potrawy - co symbolizują?

Symbolika produktów spożywanych w Wigilię, wywodząca się często z bardzo odległej przeszłości, wynikała przede wszystkim z walki o przetrwanie. Przyrządzając z nich potrawy na święta Bożego Narodzenia, człowiek próbował zapewnić sobie nie tylko dostatek żywności, ale również dobrobyt i szczęścieWięcej

Jodła kaukaska przesadzona z doniczki do gruntu

Choinki w doniczkach to bardzo dobre rozwiązanie, szczególnie gdy po świętach możemy choinkę z doniczki przesadzić do gruntu. Czy takie drzewko się przyjmie? Na co zwrócić uwagę przy sadzeniu jodły lub świerka do gruntu? Poradzimy, jak przesadzić choinkę z doniczkiWięcej

Wigilia dla dzieci - co przygotować na wigilijną kolację dla najmłodszych

Czy dzieci mogą zjeść coś dobrego na Wigilię? Oczywiście, że tak! Mamy kilka kulinarnych troków, dzięki którym najmłodsi będą zajadać wigilijne dania z apetytem. Poradzimy, jak przygotować Wigilię dla dzieci! Jak przygotować Wigilię dla dzieci? Kolacja wigilijna rządzi się swoimiWięcej

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić farsz grzybowy

Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy! Jak zrobić farsz grzybowy? Farsz grzybowy możemy przygotowaćWięcej

Zupa grzybowa w ceramicznej misce

Większości z nas myśląc o Wigilii, czuje zapach suszonych grzybów i barszczu z uszkami. Jednak wigilijne grzyby to nie tylko nadzienie do uszek. Tradycyjnych wigilijnych dań z grzybami jest znacznie więcej! Zupa grzybowa, śledzie po wileńsku, kotleciki. Poznajcie tradycyjne daniaWięcej