Mrożone maliny

Mrożenie malin i innych owoców jagodowych to jeden z najlepszych sposobów zachowania tych pyszności na zimę. Mrożenie malin jest naprawdę proste, trzeba przestrzegać jednak kilku zasad. Poradzimy, jak zamrozić maliny w zamrażalniku i zachować je na zimę. Dlaczego warto mrozićWięcej

Lukier gotowany - przygotowanie syropu cukrowego na lukier

Lukrowanie ciast i ciasteczek lukrem gotowanym to tradycyjny sposób dekoracji pączków, strucli, ciasta drożdżowego i pierniczków. Przygotowanie tej słodkiej dekoracji jest dość pracochłonne i wymaga pewnej wprawy, jednak efekt rekompensuje wysiłek włożony w przygotowanie lukru gotowanego. Poradzimy, jak przygotować tradycyjnyWięcej

Kawa zaparzona po turecku nalewana z tygielka do filiżanki

Kawa po turecku to nie mętny płyn z fusami w szklance znany w czasach PRL. Ta kawa, odpowiednio zaparzona, to cudowny napój o zabójczym aromacie, aksamitnej konsystencji i mega mocy pobudzania. Poradzimy, jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku! Tradycyjna kawaWięcej

Suszone grzyby w szklanym słoju

Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki, podgrzybki i kozaki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.Więcej

Świeże leśne grzyby w koszyku

Czerwiec to początek sezonu na leśne grzyby w Polsce. W lasach pojawiają się już borowiki i kurki. Sprawdź, jak przechowywać zebrane grzyby, aby zachować ich walory smakowe i wykorzystać do przygotowania potraw i przetworów! Przechowywanie świeżych grzybów Lato i jesieńWięcej