stary ser biały - co zrobić ze zgliwiałego twarogu

Co zrobić ze starego twarogu? Pomysł na zgliwiały ser

Jeżeli w lodówce został ci twaróg, który nie jest już pierwszej świeżości, wypróbuj na przepis na smażony ser. Ten sposób pozwoli wykorzystać resztę twarogu i dzięki temu unikniesz wyrzucania jedzenia, a efekt z pewnością cię zaskoczy. Sprawdź, co zrobić ze starego twarogu.

Twaróg — ser nasz powszedni 

Biały ser przygotowany na bazie mleka bez podpuszczki, czyli twaróg, często gości na naszych stołach — jako samodzielne danie lub składnik farszów słonych i słodkich — do pierogów lub naleśników. Twaróg dodajemy także do klusek (np. leniwych) i oczywiści jest głównym składnikiem serników. 

Sprawdź, jak zrobić domowy jogurt

Biały ser to produkt, który dla zachowania jego świeżości i wysokiej jakości, musimy przechowywać w lodówce. Jednak nawet przy właściwym przechowywaniu, po kilku dniach twaróg traci świeżość — zmienia kolor, zapach i wygląd — gliwieje. Staje się szklisty i lekko ciągnący. Czy taki stary ser nadaje się tylko do wyrzucenia? NIE!

Co zrobić ze starego twarogu?

Stary biały ser, czyli zgliwiały twaróg możemy jeszcze wykorzystać i przygotować z niego przysmak, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu przyrządzały polskie panie domu. Gdy zaczyna gliwieć, możemy przygotować z niego smażony ser!

Jak wykorzystać stary twaróg? Przygotuj smażony ser z kminkiem
Jak wykorzystać stary twaróg? Przygotuj smażony ser z kminkiem / Fot. Canva.com

Jak zrobić smażony ser. Wykonanie krok po kroku

Zgliwiały ser możemy otrzymać dzięki przechowywaniu sera w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej lub zimą w pobliżu grzejnika). Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, do rozdrobnionego twarogu dodajemy trochę sody oczyszczonej. Do przygotowania smażonego sera potrzebujemy jeszcze łyżeczkę masła i 1 surowe żółtko.

Przygotowanie smażonego sera

  1. W rondelku roztapiamy łyżeczkę masła i dodajemy pokruszony twaróg.
  2. Wszystko podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Ser musi się całkowicie rozpuścić. Uwaga! Nie możemy zagotować masy serowej!
  3. Ser doprawiamy solą, kminkiem lub czarnuszką, albo ulubionymi suszonymi ziołami.
  4. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając, dodajemy surowe żółtko. Ubijamy rózgą lub mikserem.

Smażony ser podajemy na ciepło — jako sos lub krem do pieczywa. Możemy też przelać go miseczki i schłodzić. Wówczas nadaje się do krojenia w plasterki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *