Gorzki ogórek potrafi zepsuć każdą potrawę – sałatkę, mizerię, sos tzatziki. Jak się okazuje, tajemnica gorzkiego smaku ogórków tkwi w sposobie ich wzrostu i obierania. Dlaczego ogórki mają goryczkę i jak się jej pozbyć? Poradzimy, jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie!
Spis treści
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Ogórki, jak wiele innych roślin, zawierają związki organiczne z grupy fitosteroidów, które mają chronić je przed zwierzętami. W przypadku ogórków są to kukurbitacyny, które charakteryzują się gorzkim smakiem, a dla części zwierząt są wręcz trujące.
W zależności od środowiska wzrostu ogórka, stężenie kukurbitacyny w roślinie może być różne – im bardziej ogórek był narażony na “zjedzenie”, tym ilość goryczy będzie większa. Dlatego problem gorzkiego smaku ogórków dotyczy przede wszystkim ogórków gruntowych. Ogórki, które rosły w naturalnych warunkach, bez szczególnego dodatku chemii, częściej będą gorzkie. Zwykle bardziej gorzkie są także ogórki, które rosną w czasie suszy lub w niższych temperaturach.
Jak pozbyć się goryczy z ogórków?
Kukurbitacyny gromadzą się przede wszystkim w liściach, łodygach i korzeniach rośliny oraz w skórce owocu. Dlatego sam ogórek jest zwykle bardziej gorzki od strony łodygi, czyli ciemniejszej strony. Jaśniejszy koniec, ten od strony kwiatu, ma przeważnie mniej goryczki. Wystarczy umiejętnie obierać ogórki, aby pozbyć się goryczy i nie rozprowadzić jej na cały owoc.
Sprawdź, jak kisić ogórki, żeby były twarde
Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie
Aby uniknąć gorzkiego smaku ogórków, należy obierać je w określony sposób, który zapobiega rozprowadzaniu goryczy na całe warzywo.
- Zacznij od jasnej końcówki. Najpierw obierz ogórek od jaśniejszej strony, a następnie kieruj się w stronę szypułki (ciemniejszej końcówki). Dzięki temu kukurbitacyny nie zostaną rozprowadzone na całą powierzchnię ogórka.
- Nie obieraj tam i z powrotem. Ważne jest, aby nie używać noża w ruchu tam i z powrotem, ponieważ to może sprawić, że gorzkie substancje przenikną po całym ogórku.
- Zwróć uwagę na goryczkę. W razie wątpliwości, jeśli ogórki wydają się bardziej gorzkie, możesz dodatkowo usunąć ich końcówki, które są najbardziej narażone na obecność gorzkich związków.
Od której strony obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?
Obieranie ogórków gruntowych zaczynamy ZAWSZE od jaśniejszej strony – tam jest mniejsza zawartość gorzkiego fitosteroidu!
Nóż lub obieraczkę kierujemy zawsze od jaśniejszego do ciemniejszego końca ogórka i po każdym pociągnięciu płuczemy pod bieżącą wodą – dzięki temu nie rozprowadzamy gorzkiego smaku po całym ogórku. Obieranie od strony łodygi może przenieść gorzkie związki na całą długość ogórka, co wpłynie negatywnie na jego smak.
Możemy także odciąć ciemną część przed rozpoczęciem obierania i oczywiście skórkę obieramy od jasnej strony.
Jak obierać ogórki szklarniowe, żeby nie były gorzkie?
Ogórki szklarniowe, tzw. wężowe, obieramy w ten sam sposób, jednak przeważnie nie są one gorzkie, bo rosną w “bezstresowych” warunkach.