Domowa kiełbasa - jak robić wędliny w domu

Domowe wyroby mięsne praktycznie zawsze okazują się znacznie smaczniejsze niż te, które można nabyć w sklepach. W czasie pandemii, kiedy tak wiele ludzi wciąż pozostaje w swoich domach, warto spróbowaćWięcej

Rudzik przy poidełku dla ptaków w ogrodzie

Kochasz ptaki i lubisz je dokarmiać? Pamiętaj, że poza jedzeniem potrzebują również wody. Na ratunek, szczególnie zimą, przychodzą poidełka. Wiele sklepów i producentów oferuje w swoim asortymencie gotowe modele. PoidełkoWięcej

Pęki suszonych ziół

Zioła, które rosną w naszych ogrodach, na łąkach, polach oraz w lasach mają różnorodne właściwości i zastosowania i mogą być pomocne w codziennym życiu. Wiele ziół możemy zbierać samodzielne iWięcej

Jak usunąć etykiety ze słoików na przetwory

Słoiki to idealne naczynia do przechowywania żywności, w tym przetworów. Można je wykorzystywać wielokrotnie i kupić razem z gotowym produktem. Wówczas pojawia się jednak problem – jak usunąć etykiety zeWięcej

Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperkuWięcej

Gotowanie makaronu ryżowego krok po kroku

Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Znany jest praktycznie w całej Azji Południowo-Wschodniej od Wietnamu i Chin, przez Tajlandię i Kambodżę, po Malezję iWięcej

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej