Suszona żurawina to pyszna, zdrowa przekąska, ale także składnik wielu dań oraz wypieków. Jest używana do mięs, ryb, muffinek, keksów oraz mazurków. W Polsce w naturalnych warunkach rośnie żurawina błotna,Więcej

Lukier Królewski

Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, bardzo kryjący i gęsty. Idealnie nadaje się do lukrowania babek i świątecznych pierników. Oto sprawdzony przepis naWięcej

Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri. Suszone plastry pomarańczy na choinkę są łatwe do wykonania, a dodatkowoWięcej

Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, aleWięcej

Masa kajmakowa to składnik wielu deserów i ciast bez pieczenia. Ta słodka, mleczna masa jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Bazę masy kajmakowej stanowi mleko, które jest gotowane (odparowywane, redukowane)Więcej

Jogurt to jeden z najzdrowszych fermentowanych napojów mlecznych. Znany jest od kilku tysięcy lat, przyrządzali go nawet starożytni Egipcjanie. Jednak jego walory zdrowotne odkryto dla zachodniego świata dopiero na przełomieWięcej

Grzyby to przysmak, który uwielbia większość z nas. Kochamy je za smak, aromat i nie wyobrażamy sobie świąt Bożego narodzenia bez uszek z grzybami i zupy grzybowej. Chociaż w sklepachWięcej