Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, aleWięcej

Masa kajmakowa to składnik wielu deserów i ciast bez pieczenia. Ta słodka, mleczna masa jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Bazę masy kajmakowej stanowi mleko, które jest gotowane (odparowywane, redukowane)Więcej

Jogurt to jeden z najzdrowszych fermentowanych napojów mlecznych. Znany jest od kilku tysięcy lat, przyrządzali go nawet starożytni Egipcjanie. Jednak jego walory zdrowotne odkryto dla zachodniego świata dopiero na przełomieWięcej

Grzyby to przysmak, który uwielbia większość z nas. Kochamy je za smak, aromat i nie wyobrażamy sobie świąt Bożego narodzenia bez uszek z grzybami i zupy grzybowej. Chociaż w sklepachWięcej

Stripsy z kurczaka szturmem podbiły świat przekąsek. Małe kawałki soczystego mięsa z kurczaka w chrupiącej panierce to ulubione danie nie tylko dzieci, ale także starszych smakoszy. Stripsy podane z zeWięcej

Mrożenie to doskonały sposób konserwacji letnich owoców na zimę. Mrożone wiśnie, śliwki lub truskawki idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów oraz składnik domowych lodów. Mrożąc owoce w domuWięcej

Pierścionek z diamentem lub brylantem, szczególnie ten podarowany jako pierścionek zaręczynowy, to szczególna biżuteria. Pomimo, iż diament to najtwardszy kamień na świecie, to biżuteria z tym klejnotem również może sięWięcej