Fasola to jedno z warzyw strączkowych na stałe obecnych w polskiej tradycji kulinarnej. Gotowana, duszona, pieczona, mielona na mąkę – fasola od stuleci gości na naszych stołach. Aby przechować fasolę na zimę, można ją suszyć, ale nie tylko. Sprawdź, jak mrozić fasolę.
Spis treści
Czy można mrozić fasolę?
Na pytanie, czy fasolę można mrozić, odpowiedź jest jedna. Oczywiście, tak. Mrożenie fasoli to doskonały sposób konserwowania jej na zimę. Mrozić można dużą, białą fasolę Jaś, jaki do drobne fasolki kolorowe.
Mrożenie fasoli
Fasolę możemy mrozić na dwa sposoby. Przede wszystkim mrozimy świeżą fasolę, wyłuskaną ze strąków jesienią. Możemy także mrozić fasolę już ugotowaną. WAŻNE! Nie mrozimy suchych nasion fasoli – te przechowujemy w szczelnych pojemnikach w szafce lub spiżarce.
Sprawdź, jak suszyć zielony groszek
Jak mrozić świeżą fasolę Jaś
Fasola Jaś jest w Polsce niezwykle popularna. Dużej, białej fasoli używamy do przygotowania zupy fasolowej, pasty z fasoli, a nawet ciasta, ale przede wszystkim ukochanej fasolki po bretońsku. Fasolka i zupa szczególnie smaczne wychodzą, gdy przygotujemy je ze świeżej fasoli. Na szczęście taki sam efekt możemy uzyskać, gdy te potrawy przygotujemy z fasoli mrożonej.
Jak zamrozić fasolę Jaś? Mrożenie tej fasoli jest bardzo proste. Świeże fasolki, zebrane jesienią, wsypujemy do woreczków do mrożenia i po prostu wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej przygotować porcje fasoli, które mogą być wykorzystane za jednym razem. Tak przygotowaną mrożoną fasolę możemy przechowywać całą zimę.
Czy można mrozić fasolę gotowaną? Mrożenie fasoli gotowanej
Możemy mrozić także fasolę gotowaną – zarówno białą fasolę Jaś, jak i kolorowe drobne fasolki (nawet te z puszki). Ugotowaną, ale nie rozgotowaną fasolę studzimy i układamy na tacy do mrożenia tak, aby fasolki nie stykały się. Tacę wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Po wstępnym zamrożeniu fasolę przesypujemy do woreczków strunowych lub pojemników do mrożenia i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Fasolę możemy także od razu wsypywać do woreczków do mrożenia i układać w zamrażalniku na płasko, aby fasola była rozłożona jedną warstwą.
Czy można mrozić fasolę z puszki?
Co ciekawe, do zamrożenia nadaje się także fasola z puszki. Fasolę przekładamy na sito i dokładnie płuczemy. Pozostawiamy do odcedzenia. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody, fasolę umieszczamy w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia i wstawiamy do zamrażalnika.