Jak oszczędzać pieniądze w diecie

Czy zdrowa dieta może być tania? Tylko fakty i zero mitów

Produkty spożywcze bardzo zdrożały. Można zastanowić się, co nie zdrożało, ale z pewnych rzeczy można zrezygnować, a jednak z jedzenia nie. Jednocześnie dla swojego zdrowia nadal trzeba wybierać produkty najwyższej jakości. W końcu dzięki zdrowej diecie można w znaczący sposób zmniejszyć ryzyko wielu chorób, choćby chorób serca czy niektórych typów nowotworów. Ale czy można jakoś obniżyć koszty jedzenia, a przy tym zdrowo się odżywiać? Poznajcie tylko fakty i zero mitów na ten temat.

Jak zaoszczędzić na jedzeniu?

Pewnie słyszeliście już dziwne i głupie rady niektórych polityków na temat tego, jak można zaoszczędzić. Rada, że można przecież mniej jeść rzeczywiście jest głupia i to aż przerażające, że tacy ludzie mają władze w naszym kraju. Zatem od nas takiej rady nie usłyszycie. My raczej skupimy się na poradach dzięki, którym nadal będziecie zdrowo się odżywiać, a przy tym nie będziecie tyle wydawać, a to dlatego, że przestaniecie marnować jedzenie. Przede wszystkim każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę, że 1/3 corocznie wyprodukowanego jedzenia ląduje w śmieciach. Co rzeczywiście jest przerażające. Pomyślcie więc, jak dużo jedzenia się marnuje. Warto by nas nie dotyczyła ta statystyka. A więc należy kupować tylko tyle jedzenia, ile rzeczywiście można zjeść. Jak to zrobić? Cóż, przede wszystkim należy robić listy zakupów i kupować tylko i wyłącznie produkty, które na owej liście się znajdują. Nawet, jeżeli w sklepie zauważycie promocje, to w żadnym wypadku nie możecie jej ulegać, jeżeli danego produktu nie ma na liście zakupów. Taka prosta zasada sprawi, że na Waszym koncie zostanie więcej pieniędzy, a Wy całkiem sporo zaoszczędzicie.

Gotuj na zapas i mroź dania

Większość z nas gotuje za duże ilości jedzenia, a więc tyle, że ciężko je zjeść na jeden obiad, ale z drugiej strony na dwa jest za mało. Jednocześnie trzeba pamiętać, że gotowanie większej ilości bardziej się opłaca, biorąc pod uwagę to, że wszystkie produkty, który zakupiliście wykorzystacie od początku do końca i nie zostaną Wam ilości resztkowe, które często lądują w śmietniku. Dlaczego warto ugotować większą ilość jedzenia? Oczywiście dlatego, że pozostałą część jedzenia możecie najpierw poporcjować, a potem zamrozić i już macie obiady na kolejne dni. Możecie też dania zawekować. Rzecz jasna, gdy przygotujecie kilka takich posiłków, to nie będziecie jeść codziennie tego samego. A więc można zaoszczędzić, nie marnować jedzenia, a przy tym mieć różnorodną kuchnię. Mamy też doskonałą alternatywę. Catering pudełkowy w Warszawie to świetna opcja, która wcale nie jest taka kosztowna. Dania na pewno zjecie co do ostatniego kawałka. Są one też sycące, a więc nie będziecie podjadać.

Kupujcie warzywa i owoce w sezonie

W sezonie na dane warzywa i owoce te produkty są zdecydowanie tańsze i właśnie wtedy powinny być bazą dużej ilości naszych posiłków. Pomyślcie tylko jak tania jest papryka latem, a ile kosztuje zimą. Podobnie rzecz ma się choćby z kalafiorem. Na szczęści można niejako wykorzystać fakt, że ceny w sezonie są niższe. Wystarcz tylko kupić większą ilość warzyw oraz owoców i zamrozić je, a z części przygotować przetwory. Z ogórków możecie zrobić choćby kiszonki, ale możecie też potrzeć ogórki, następnie zaprawić je i zawekować. Będziecie mieć wtedy bazę do zupy. Z pomidorów możecie przygotować różne, zdrowe sosy, choćby z dodatkiem bazylii. Możecie też przygotować mieszankę różnych warzyw, następnie przyrządzić gulasz i zawekować go. Teraz mamy sezon grzybowy, a to oznacza, że można naprawdę sporo nazbierać choćby borowików czy nawet maślaków i część wysuszyć, a z części przygotować sosy. Rzecz jasna za zbieranie grzybów powinny wziąć się osoby, które się na tym znają. Jeżeli Wasze pojęcie o tych darach natury jest raczej średnie, to pozostańcie przy kupowaniu pieczarek.

Mała zmiana, a tak duża rzecz

Na pewno trzeba zrezygnować z jedzenia śmieciowego. Nie warto nawet kupować jedzenia w restauracjach, bo zwyczajnie ceny są naprawdę wysokie. Jeżeli nie macie czasu na gotowanie, a chcecie zdrowo się odżywiać i przy tym nie wydawać dużo, to polecamy Wam jeszcze inne rozwiązanie. A jest nim tani catering dietetyczny w Warszawie. Takie dania są przygotowane na bazie najlepszych składników. Do tego są odpowiednio zbilansowane, ale na tym ich zalety się nie kończą, bo są też smaczne i jak już wspominaliśmy, catering dietetyczny nie nadszarpnie Waszego budżetu.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *