co to jest kotleciarka i do czego służy?

Kotleciarka – co to za urządzenie i do czego służy?

W branży gastronomicznej sprawna i precyzyjna obróbka produktów mięsnych to podstawa. Jedną z częściej wykonywanych w kuchni czynności jest rozbijanie mięsa przed jego przygotowaniem. Pomocna może być w tym przypadku profesjonalna kotleciarka. Co to za urządzenie i co warto na jego temat wiedzieć?

Jak działa kotleciarka?

Kotleciarka to profesjonalna maszyna rozbijająca wykorzystywana na co dzień w wielu lokalach gastronomicznych. Urządzenia tego typu znaleźć można np. w sklepie internetowym https://gastromix.pl/3178-kotleciarki.

Kotleciarka to świetna alternatywa dla ręcznego rozbijania mięsa tłuczkiem, co zajmuje sporo czasu. Sprzęt ten pozwala na przyspieszenie pracy. Działa na zasadzie klasycznej prasy hydraulicznej. Najlepsze kotleciarki na rynku są w stanie w ciągu jednej godziny przygotować aż 800 kotletów. Dodatkowo oferują regulację grubości rozbijanych wyrobów. Urządzenia przeznaczone dla profesjonalistów produkowane są oczywiście z wysokiej jakości materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. 

Dlaczego warto sięgnąć po profesjonalną kotleciarkę?

Kotleciarka to urządzenie dość niepozorne, które w dużej mierze przyspiesza proces rozbijania mięsa. Jednocześnie nie obniża jego jakości. Przygotowywane w ten sposób wyroby pozostają kruche, świeże, soczyste. Przy okazji automatyczny proces rozbijania mięsa chroni przed ewentualnymi ubytkami wagowymi produktów.

Popularne kotleciarki są urządzeniami wydajnymi i żywotnymi. Nie są także zbyt skomplikowane w obsłudze. W zasadzie mechanizm pracy uruchamia się automatycznie w momencie wysunięcia tacki z mięsem do środka. Zazwyczaj poszczególne elementy kotleciarki można myć w zmywarce, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. 

Kotleciarki i ich zastosowanie praktyczne

Ręczne rozbijanie mięsa to zajęcie męczące i czasochłonne. Dlatego w wielu restauracjach stosowane są obecnie profesjonalne kotleciarki. Urządzenia tego typu bez problemu przygotowują mięso na kotlety schabowe, bitki, steki, zrazy, sznycle, rolady itd. Niektóre modele radzą sobie nawet z przygotowywaniem mięsa na popularne dzisiaj burgery. 

Trudno jest sobie dzisiaj wyobrazić profesjonalną kuchnię z prawdziwego zdarzenia właśnie bez kotleciarki. W końcu niekiedy każdego dnia trzeba zaserwować nawet i kilkaset posiłków. Kotleciarkę obsługiwać może w zasadzie każdy pracownik kuchni. Nie są do tego potrzebne żadne specjalne umiejętności. Do wyboru są zarówno modele ręczne, jak i nowoczesne kotleciarki elektryczne.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *