Suszenie jest naturalną metodą konserwacji żywności – proces ten nie wymaga użycia konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Suszone produkty zachowują swoje walory aromatyczne i smakowe, przez co są doskonałą alternatywą dla sklepowych przekąsek. Czy wiesz, że suszone owoce możesz przygotować samodzielnie w domu? Wystarczy, że zdecydujesz się na zakup suszarki do owoców. Dlaczego warto mieć ten sprzęt? Jak wybrać odpowiednie urządzenie? Mamy nadzieję, że poniższy artykuł rozwieje Twoje wątpliwości.
Spis treści
Dlaczego warto korzystać z suszarki do owoców?
Suszenie owoców do przede wszystkim bezpieczny i skuteczny sposób na przedłużenie ich terminu przydatności do spożycia. Co więcej, wykorzystanie do tego specjalnej suszarki spożywczej pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych owoców i ich smaku. Dzięki temu możesz w prosty sposób przygotować pyszne, domowe przekąski. Choć istnieje kilka innych metod odprowadzania wody z owoców, to wykorzystanie specjalnej suszarki do owoców jest zdecydowanie najskuteczniejsze i najmniej problematyczne. Co więcej, dedykowany sprzęt jest relatywnie tani w eksploatacji, co niewątpliwie zachęca do jego zakupu.
Najlepsze suszarki do owoców, czyli jakie?
Na rynku dostępne są suszarki do owoców o przeróżnych parametrach. Funkcjonalne urządzenia to takie, które oferują:
- co najmniej 2 stopnie mocy suszenia,
- 4-6 pięter z możliwością dodania kolejnych sit,
- moc w zakresie 250-500 W,
- dodatkowe zabezpieczenia przed przegrzaniem,
- doskonałą jakość.
Postaraj się wybrać urządzenie, które wyróżnia się wytrzymałością i solidnością. Taki sprzęt jest dostępny np. w e-sklepie https://niewiadow.com.pl/ – producent oferuje suszarki z sitami wykonanymi z poliwęglanu, dzięki czemu są wyjątkowo wytrzymałe i nie pękają. Co więcej, sita można złożyć, co pozwala na wygodne przechowywanie urządzenia.
Co można suszyć w suszarkach do owoców?
Czy wiesz, że suszarki do owoców możesz wykorzystać także do suszenia innych produktów? Wystarczy, że wybierzesz uniwersalne urządzenie, które umożliwia pracę nie tylko z owocami, ale także z grzybami, warzywami, a nawet ziołami.
Zastanawiasz się, jakie owoce można suszyć w suszarce? Najlepiej nadają się do tego m.in. jabłka, żurawina, banany, morele, śliwki czy winogrona. Pamiętaj jedynie, by uprzednio odpowiednio je przygotować.
Zacznij od usunięcia z owoców listków, ogonków i pestek. Umyte i osuszone produkty pokrój w plasterki lub niewielką kostkę. Mniejsze owoce wystarczy przekroić na pół. Ułóż je na sitach, ustaw temperaturę urządzenia i czas jego pracy zgodnie z sugestiami producenta suszarki. Pamiętaj także, by od czasu do czasu kontrolować proces. Powstały w ten sposób susz należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Źródło: Artykuł sponsorowany