Kuchnia włoska od wielu lat jest najpopularniejszą kuchnią regionalną na świecie, dlatego też tym bardziej warto dowiedzieć się, co ją charakteryzuje. Niniejszy artykuł to dobry wybór dla tych osób, które chcą zapoznać się z najpopularniejszymi daniami włoskimi.
Spis treści
Jakie są najpopularniejsze włoskie potrawy?
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się również prosta i efektowna sałatka caprese. Mowa tutaj oczywiście o przepysznej sałatce na bazie mozzarelli, świeżej bazylii i pomidorów. Odwiedzając Rzym warto spróbować włoskiego pieczywa z ziołami – focaccia. Nie można zapominać także o spaghetti na bazie przecieru pomidorowego. W ostatnim czasie rekordy sprzedaży bije spaghetti w wersji ze świeżymi owocami morza. Opisując najpopularniejsze dania włoskie należy wspomnieć także o lasagne. Godna polecenia jest przede wszystkim lasagne bolognese albo lasagne napoli z pulpecikami, która zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających miłośników dobrej kuchni.
Co warto wiedzieć o włoskiej kuchni?
Włosi bardzo często sięgają po różnorodne dodatki, które dodawane są do powyżej opisanych dań. Jeżeli chodzi o warzywa, to zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszą się nie tylko pomidory, ale również bakłażany. Do najczęściej wykorzystywanych dodatków należy zaliczyć także karczochy i rewelacyjne oliwki. Jeżeli chodzi o wspomniane powyżej owoce morza, to Włosi sięgają nie tylko po krewetki i małże, ale również po tuńczyka. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że pełny włoski posiłek może składać się nawet z sześciu dań. Przed głównym daniem serfuje się oczywiście przystawkę, którą bardzo często stanowi antipasto.
Jakie są najpopularniejsze włoskie desery?
Kuchnia włoska ceniona jest nie tylko za syte główne dania, ale również za przepyszne desery. Najpopularniejszym włoskim deserem jest oczywiście panna cotta, czyli deser z gotowanej śmietanki i musem owocowym. Nie można zapominać także o kawowo-biszkoptowym tiramisu, który przekładany jest kremem mascarpone. Na Sycylii bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się cannoli, czyli rewelacyjne rurki nadziewane kremem z ricotty. W wielu włoskich restauracjach można zamówić puree owocowe.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, a co najważniejsze oferuje szeroki wachlarz smaków i aromatów, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie przysmak z Włoch. Każdy zagorzały miłośnik włoskiej kuchni powinien przynajmniej raz w życiu wybrać się do Włoch i na miejscu spróbować śródziemnomorskiej kuchni. Nic nie sto także na przeszkodzie, aby przygotować własne dania.
Źródło: Artykuł sponsorowany