Rozłupany kokos z białym miąższem i mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe bez tajemnic — kokosowy sekret kuchni Wschodu

Mleczko kokosowe na stałe zagościło na polskich stołach — nie tylko jako składnik wschodnich dań wytrawnych i bardzo pikantnych, ale także zup oraz pysznych deserów. Co warto wiedzieć o tym naturalnym produkcie? Jakie ma właściwości i z czym łączyć mleczko kokosowe? Odkryj kokosowy sekret kuchni Wschodu, czyli mleczko kokosowe bez tajemnic.

Mleczko kokosowe — pyszne i zdrowe

Posiada liczne wartości odżywcze, cechuje się wyjątkowo kremową konsystencją, sprawdza się u osób z nietolerancjami pokarmowymi, a przede wszystkim stanowi podstawę wielu dań kuchni Wschodu. Mowa o mleczku kokosowym, które w ostatnich latach podbija również polskie serca. Z okazji Dnia Mleka Roślinnego, który przypada 22 sierpnia, warszawska restauracja Wi-Taj specjalizująca się w kuchni azjatyckiej, przybliżyła informacje o tym kokosowym przysmaku. Wiemy, co jest jego głównym sekretem!

Tajska zupa tom kha z dodatkiem mleczka kokosowego
Tajska zupa tom kha z dodatkiem mleczka kokosowego / Fot. Wi-Taj

3 rzeczy, które warto wiedzieć o mleczku kokosowym

Nie wystarczy rozłupanie kokosa, by cieszyć się sekretnym mleczkiem. Jego uzyskanie jest bardziej wymagające, ponieważ mleczko, które zwykle kupujemy w puszkach, pochodzi z wyciśniętego białego miąższu znajdującego się wewnątrz orzecha. W domowych warunkach można uzyskać napój przypominający mleczko, wykorzystując powszechnie dostępne wiórki kokosowe.

Kto spróbował mleczka kokosowego, z pewnością zapamiętał jego szczególny smak. Jednak poza tym warto wiedzieć, że produkt ten wyróżnia się licznymi wartościami odżywczymi, a nawet leczniczymi, dostarczając organizmowi wielu zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. Kokos to także produkt bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.

Mleczko kokosowe to nie tylko świetny towarzysz podczas gotowania. Doskonale sprawdza się także przy… pielęgnacji twarzy, włosów i ciała! Przypisuje mu się nie tylko działanie oczyszczające, ale również łagodzące zaczerwienienia, nawilżające czy hamujące procesy starzenia.

Azjatyckie klasyki z kokosowym twistem

Kokos króluje w potrawach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Stanowi doskonałą bazę do wielu sztandarowych dań tego regionu. Wiele z nich zadomowiło się również w naszym polskim środowisku, stanowiąc atrakcyjny dodatek do egzotycznych potraw. W jakich daniach możemy z pewnością spodziewać się tego tropikalnego nektaru?

Mleczko kokosowe jest podstawowym produktem, na bazie którego przygotowujemy szereg tajskich czy wietnamskich potraw. Nasz kucharz wykorzystuje go bardzo dużo każdego dnia, by odwzorować oryginalny smak serwowanych dań. Wśród nich mamy klasyczną zupę tom kha, przygotowywaną w proporcji 1:1 wody i mleczka kokosowego. Bez tego produktu nie istniałoby także słynne curry, które serwujemy w wariancie z krewetkami, łososiem, kaczką, wołowiną, kurczakiem, tofu lub w wersji wege. Nie sposób pominąć także uwielbianego przez Polaków azjatyckiego deseru, czyli mango sticky rice. Mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem tego dania, doskonale dopełniającym słodycz płynącą z owocu mango – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Tradycyjny tajski deser mango sticky rice z mleczkiem kokosowym
Tradycyjny tajski deser mango sticky rice z mleczkiem kokosowym / Fot. Wi-Taj

Sekret mleczka kokosowego

Popularyzacja mleczka kokosowego sprawia, że coraz częściej kosztujemy tego produktu, a w konsekwencji coraz bardziej go lubimy. Co nas do tego przekonuje i w czym tkwi tytułowy sekret tego tropikalnego napoju? 

Przede wszystkim jest to produkt z dużą zawartością tłuszczu. To dzięki temu azjatyckie przysmaki stają się tak wyjątkowo kremowe. Mleczko odpowiada także za łagodzenie pikantnych potraw, z których słynie nasza wschodnia kuchnia. Myślę, że głównie za to Polacy tak bardzo pokochali ten produkt. Dzięki dużej ilości mleczka nawet nasi najmniej odporni na ostrość goście restauracyjni cieszą się smakiem oryginalnych azjatyckich receptur. Mleczka kokosowego nie sposób zastąpić niczym innym! – dodaje Linh Ziółkowska.

Niekwestionowana kremowość, łagodząca nawet najbardziej wyraziste potrawy, a dodatkowo doskonale zagęszczająca sosy czy zupy – tego możemy oczekiwać od produktu od lat z powodzeniem wykorzystywanego przez azjatyckich mistrzów kuchni.

Dzień Mleka Roślinnego

Roślinne alternatywy mleka zyskują w Polsce w ostatnich latach dużą popularność. Jak wynika z badania zleconego przez ProVeg (Badanie wiedzy i nastawienia Polaków do diety roślinnej), co drugi Polak świadomie ogranicza dziś spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Po wegańskie warianty sięgają nie tylko osoby unikające produktów odzwierzęcych, ale również alergicy czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi (ocenia się, że 65% populacji ma trudności z trawieniem laktozy). Coraz więcej Polaków eksperymentuje zarówno w swoich własnych kuchniach z nowymi wariacjami, jak i decyduje się na zupełnie nowe smaki w restauracjach. Właściciele lokali gastronomicznych chętnie otwierają się także na modyfikacje swoich kart, dostrzegając zmiany konsumenckie, które coraz częściej wymagają wprowadzania roślinnych alternatyw. Obchodzony 22 sierpnia Dzień Mleka Roślinnego to kolejny symbol rzeczywistości nowego polskiego konsumenta, który coraz bardziej ceni to, co zdrowe, ekologiczne i bezpieczne dla planety. 

Tajskie curry z mleczkiem kokosowym
Tajskie curry z mleczkiem kokosowym / Fot. Wi-Taj

Restauracja Wi-Taj oferuje dania kuchni wietnamskiej i tajskiej, opierające się na autentycznych azjatyckich smakach. Szef Kuchni przyjechał do Warszawy prosto z Hanoi, specjalnie na kontrakt w Wi-Taj. W menu restauracji znajdują się zarówno tradycyjne dania, takie jak Pad Thai, jak i autorskie wizje Szefa Kuchni. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy mieści się przy Placu Konstytucji 4.
www.wi-taj.pl / facebook.com/wi.taj.warszawa / instagram.com/witaj_restauracja 

Źródło: Informacja prasowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *