Jesień to czas, gdy w kuchni króluje dynia. Uwielbiamy kremowe zupy z tym warzywem, ale także słodkie przysmaki — latte z syropem z dyni, dyniowe babeczki, sernik z pieczoną dynią i oczywiście tradycyjne ciasto dyniowe. Te wszystkie dania wymagają odpowiednich przypraw, aby wydobyć niepowtarzalny smak dyni. Jakie przyprawy pasują do słodkich dań z dyni i jak przygotować własną mieszankę? Oto przepis na domową przyprawę do ciast i syropów z dyni, gotową w 5 minut!
Spis treści
Jakie przyprawy pasują do ciasta dyniowego?
Dynia to królowa jesieni, pory roku kiedy temperatury stają się coraz niższe i wszyscy szukają możliwości rozgrzania się. Sam kolor dań z dynią sprawia, że robi nam się cieplej. Kolejnym rozgrywającym dodatkiem do dyniowych smakołyków są odpowiednie przyprawy. Do słodkich wypieków z dyni pasują przede wszystkim rozgrzewające przyprawy korzenne takiej jak cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.
Jak zrobić przyprawę do ciasta dyniowego
Do przygotowania przyprawy do ciasta dyniowego potrzebujemy następujących składników:
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, a następnie przesypujemy do czystego słoiczka ze szczelną zakrętką. To wszystko.
Do mieszanki przypraw korzennych do ciast i syropów z dyni możemy dodać także odrobinę kardamonu i kwiatu muszkatołowego — doskonale podkręcą smak naszych dyniowych specjałów.
Korzenne przyprawy do zupy dyniowej
Korzenne przyprawy sprawdzą się także w wytrawnych daniach z dyni. Imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie będą idealnym dodatkiem do rozgrywającej zupy z dyni, podanej z dodatkiem chili i mleczka kokosowego.