Kiszone jabłka w szklanym słoju - kiszenie jabłek krok po kroku

Kiszone jabłka to kolejna ciekawa kiszonka, która dostarcza nam witamin i probiotycznych bakterii. Czy kiszone jabłka są smaczne? To kwestia gustu – jednym smakują, innym niekoniecznie. Jeżeli masz ochotę naWięcej

Mięso i kiełbasa na grillu - grillowanie mięsa

Lato to czas, kiedy chętnie odpoczywamy w ogrodzie, na działce lub na łonie natury. Tam też jemy posiłki. Często są to dania z grilla, który już od wielu lat cieszyWięcej

Słoik z powidłami śliwkowymi i świeże śliwki węgierki

Powidła, szczególnie te śliwkowe to polska specjalność. Tradycja smażenia lub prażenia tych wyjątkowych przetworów jest wciąż żywa w wielu regionach naszego kraju, do tego stopnia, że urządzane są specjalne festiwaleWięcej

Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby możnaWięcej

Ogórki gruntowe - co zrobić, żeby nie były gorzkie

Gorzki ogórek potrafi zepsuć każdą potrawę – sałatkę, mizerię, sos tzatziki. Jak się okazuje, tajemnica gorzkiego smaku ogórków tkwi w sposobie ich wzrostu i obierania. Dlaczego ogórki mają goryczkę iWięcej

Szare buty na obcasach - gdy są za ciasne można je rozciągnąć domowymi sposobami

Prawie każdej kobiecie zdarzyło się kupić za małe buty, szczególnie dopasowane szpilki, balerinki lub czółenka. Co robić, gdy nie mamy pod ręką specjalnego preparatu do rozciągania butów? Jak domowym sposobemWięcej

Filiżanka czarnej kawy

Kawa to napój bogów, jest pyszna, aromatyczna, ma przepiękną głęboką barwę, ale niestety pozostawia trudne do usunięcia plamy. Co zrobić gdy na ulubioną bluzkę lub biały obrus wylejesz kawę? MamyWięcej

Idealnie usmażone jajko sadzone posypane ziołami na gorącym toście

Jajko sadzone to danie klasyczne i wydawałoby się, że bardzo proste w przygotowaniu. Jednak wielu osobom usmażenie jajka sadzonego sprawia wiele kłopotów. Czasami białko nie jest ścięte, a innym razemWięcej

Ugotowane homary na kostkach lodu

Homary to skorupiaki, które dla jednych są kulinarnym rarytasem, dla innych daniem wzbudzającym niesmak, a dla kolejnych silnym afrodyzjakiem. W Stanach Zjednoczonych kanapka z homarem, czyli słynna lobster roll, toWięcej