Jak usunąć etykiety ze słoików na przetwory

Słoiki to idealne naczynia do przechowywania żywności, w tym przetworów. Można je wykorzystywać wielokrotnie i kupić razem z gotowym produktem. Wówczas pojawia się jednak problem – jak usunąć etykiety zeWięcej

Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperkuWięcej

Gotowanie makaronu ryżowego krok po kroku

Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Znany jest praktycznie w całej Azji Południowo-Wschodniej od Wietnamu i Chin, przez Tajlandię i Kambodżę, po Malezję iWięcej

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Lato w ogrodzie - kwitnący topinambur

Lato to niezwykle urocza pora roku, podczas której każdy miłośnik roślin oraz natury mnóstwo czasu spędza w swoim ogrodzie. W tym czasie można nie tylko zająć się pielęgnacją znajdujących sięWięcej

Tradycyjny smażony karp na kolację wigilijną

Karp królewski to król polskich stołów w czasie Wigilii, choć stopniowo wśród dań pojawiają się inne ryby słodkowodne, znane z dawnych przepisów. Pomimo wielu ciekawych na podanie tej popularnej rybyWięcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnegoWięcej