Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnegoWięcej

Zakwas z kiszonych buraków do picia i na barszcz

Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. JakWięcej

Suszona żurawina - jak suszyć żurawinę

Suszona żurawina to pyszna, zdrowa przekąska, ale także składnik wielu dań oraz wypieków. Jest używana do mięs, ryb, muffinek, keksów oraz mazurków. W Polsce w naturalnych warunkach rośnie żurawina błotna,Więcej

Naturalna cięta choinka - świerk

Żywa choinka na święta zachwyca zapachem i pięknym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, jakie drzewko wybrać, aby cieszyć się nim w czasie Bożego Narodzenia i jeszcze kilka tygodni dłużej. Poradzimy, jakWięcej

Suszone pomarańcze - tradycyjna dekoracja na Boże Narodzenie

Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri. Suszone plastry pomarańczy na choinkę są łatwe do wykonania, a dodatkowoWięcej

Świąteczne pierniki to ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Lukrowane, pachnące korzeniami i sodą, towarzyszą nam w tym najpiękniejszym okresie roku. Pierniczki mogą być pyszną przekąską, aleWięcej

Masa kajmakowa to składnik wielu deserów i ciast bez pieczenia. Ta słodka, mleczna masa jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Bazę masy kajmakowej stanowi mleko, które jest gotowane (odparowywane, redukowane)Więcej

Jogurt to jeden z najzdrowszych fermentowanych napojów mlecznych. Znany jest od kilku tysięcy lat, przyrządzali go nawet starożytni Egipcjanie. Jednak jego walory zdrowotne odkryto dla zachodniego świata dopiero na przełomieWięcej