Dojrzały owoc mango - ze skórką i pokrojony

Owoce mango to tropikalne przysmaki, które najlepiej smakują, kiedy są dojrzałe. Uwodzą wyjątkowym aromatem, aksamitnym miąższem i pięknym kolorem. Jeżeli chcemy cieszyć ich smakiem, świeże owoce musimy odpowiedni przechowywać. Poradzimy, jak przechowywać mango we właściwy sposób! Jak rozpoznać, że mangoWięcej

Przekrojony owoce awokado Hass

Avocado Haas bierze swoją nazwę od Rudolfa Hassa, który jako pierwszy znalazł to drzewo. Inne nazwy to między innymi awokado Hass. Pochodzenie Avocado Hass to odmiana, która powstała z połączenia gatunków gwatemalskiego i meksykańskiego. Jest uprawiana w następujących krajach –Więcej

Jagody kamczackie na białym talerzyku

Kilka lata temu nieznana dziś ma wszystko, by dołączyć do największych jagód naszej strefy klimatycznej. Tegoroczne badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek roku. Chęć jej spróbowania deklaruje ponad 6,8 mln Polaków. Wielu zrobi to w formie soków,Więcej

Polskie truskawki w tradycyjnych łubiankach (koszyczkach)

Mity, które konsumenci słyszą wiele razy zaczynają odbierać jako obiektywną prawdę. Dlatego trzeba przywoływać fakty. Truskawki są tańsze niż w ubiegłym roku. Krajowe truskawki mamy od kwietnia do października. Można je odróżnić od importowanych, pamiętajmy: szypułka prawdę powie! – szypułkaWięcej

Jak suszyć truskawki - suszone i świeże truskawki w miseczkach

Truskawki to owoce wiosny i lata, ale dzięki suszeniu ich cudowny aromat możemy zachować także na zimę. Do suszenia najlepsze są polskie truskawki, dojrzałe na słońcu — słodkie i pachnące. Wystarczy trochę zachodu, a możemy przygotować pyszną i zdrową przekąskęWięcej

Dojrzała truskawka z zieloną szypułką

Kochamy truskawki za ich cudowny smak, zapach i obłędnie piękny wygląd. Zanim jednak wykorzystamy nasze pyszne owoce do koktajli, deserów i wypieków najczęściej musimy obrać je z zielonych szypułek. Jak usunąć szypułki z truskawek? Mamy prosty i szybki sposób naWięcej

Owoce jagodowe - maliny, jeżyny i borówki - źródło odporności

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmująWięcej