Owoc ananasa wyrastający z rozety liści

Ananasy to wyjątkowo smaczne owoce, które świetnie smakują na surowo, a także wcześniej przygotowane w zalewie. Ananasy pasują do słodkich deserów, drinków i koktajli oraz sałatek, ale sprawdzają się także jako dodatek do pizzy (np. hawajskiej) i mięsa. Jednak skądWięcej

Dojrzałe brzoskwinie w całości i pokrojone

Brzoskwinie to delikatne i aromatyczne owoce, które zachwycają smakiem i aromatem. Pyszne są na surowo, a także jako dodatek do słodkich wypieków oraz dań wytrawnych — sałatek, pieczonego mięsa, a nawet pizzy. Dojrzałe brzoskwinie łatwo ulegają uszkodzeniom, a ich skórkaWięcej

Dojrzały owoc mango - ze skórką i pokrojony

Owoce mango to tropikalne przysmaki, które najlepiej smakują, kiedy są dojrzałe. Uwodzą wyjątkowym aromatem, aksamitnym miąższem i pięknym kolorem. Jeżeli chcemy cieszyć ich smakiem, świeże owoce musimy odpowiedni przechowywać. Poradzimy, jak przechowywać mango we właściwy sposób! Jak rozpoznać, że mangoWięcej

Przekrojony owoce awokado Hass

Avocado Haas bierze swoją nazwę od Rudolfa Hassa, który jako pierwszy znalazł to drzewo. Inne nazwy to między innymi awokado Hass. Pochodzenie Avocado Hass to odmiana, która powstała z połączenia gatunków gwatemalskiego i meksykańskiego. Jest uprawiana w następujących krajach –Więcej

Jagody kamczackie na białym talerzyku

Kilka lata temu nieznana dziś ma wszystko, by dołączyć do największych jagód naszej strefy klimatycznej. Tegoroczne badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek roku. Chęć jej spróbowania deklaruje ponad 6,8 mln Polaków. Wielu zrobi to w formie soków,Więcej

Polskie truskawki w tradycyjnych łubiankach (koszyczkach)

Mity, które konsumenci słyszą wiele razy zaczynają odbierać jako obiektywną prawdę. Dlatego trzeba przywoływać fakty. Truskawki są tańsze niż w ubiegłym roku. Krajowe truskawki mamy od kwietnia do października. Można je odróżnić od importowanych, pamiętajmy: szypułka prawdę powie! – szypułkaWięcej

Jak suszyć truskawki - suszone i świeże truskawki w miseczkach

Truskawki to owoce wiosny i lata, ale dzięki suszeniu ich cudowny aromat możemy zachować także na zimę. Do suszenia najlepsze są polskie truskawki, dojrzałe na słońcu — słodkie i pachnące. Wystarczy trochę zachodu, a możemy przygotować pyszną i zdrową przekąskęWięcej