Cząstki zamrożonych bananów w miseczce

Mrożenie bananów to jeden z najszybszych, najtańszych i najłatwiejszych sposobów zachowania tych pysznych owoców, zwłaszcza gdy kupimy ich zbyt dużo. Mrożone banany możemy bez problemu przygotować w domu, potrzebne będą nam jedynie dojrzałe owoce i pojemniki do przechowywania. Poradzimy, jakWięcej

Owoce i liście limonki kaffir - składnika dań kuchni tajskiej

Kafir lub kafffir to słowo, które często pojawia się w kontekście dań kuchni tajskiej. Czym jest kaffir, do czego stosuje się ten składnik i jakie ma właściwości? Sprawdź, co warto wiedzieć o kafirze. Co to jest kaffir? Słowo “kafir” możeWięcej

Owoce rokitnika w drewnianych miseczkach

Poznajmy najwartościowsze źródło witaminy C. Uprawiany z powodzeniem w Polsce rokitnik, obok dzikiej róży, ma więcej witaminy C niż jakikolwiek znany owoc na świecie. W stu gramach może mieć jej od 300 do 2500 mg. Wartość zależy od odmiany, warunkówWięcej

Dojrzałe owoce kiwi na krzaku

Kiwi to owoce, które są pyszne, a dodatkowo pięknie się prezentują, szczególnie kiedy są pokrojone w plasterki. Te owoce prawie każdemu kojarzą się z Nową Zelandią, ale… skąd tak naprawdę pochodzą kiwi? I gdzie można je uprawiać? Skąd pochodzi kiwi?Więcej

Jackfruit, czyli owoc drzewa chlebowego

Jackfruit to nazwa owoców często wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej, ale także drzewa, które je rodzi. Jackfruity, czyli owoce chlebowca to ogromne owoce podobnie do durianów, często wykorzystywane w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Co jeszcze warto wiedzieć o jackfruitach? Jak smakująWięcej

Owoce jackfruita na drzewie chlebowym

Jackfruity to owoce drzewa chlebowego — niezwykłej rośliny, która występuje w Azji. Jak się okazuje zastosowanie kulinarne to nie jedyna możliwość wykorzystania produktów pochodzących z chlebowca. Jak jeszcze możemy użytkować tę roślinę? Jackfruit, czyli chlebowiec — drzewo o niezwykłych właściwościachWięcej