Solony koper w słoiku na zimę

Koper w słoiku na zimę przyda się w każdej kuchni. Tak zakonserwowany solony koperek, czyli koper ogrodowy, jest niezastąpioną bazą zupy koperkowej lub sosu koperkowego. Do przygotowania domowego solonego koperkuWięcej

Gotowanie makaronu ryżowego krok po kroku

Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Znany jest praktycznie w całej Azji Południowo-Wschodniej od Wietnamu i Chin, przez Tajlandię i Kambodżę, po Malezję iWięcej

Pikantne przyprawy - pieprz i papryczka chili - wspomagają odchudzanie i przedłużają życie

Mówi się, że jeżeli chcesz żyć dłużej i być szczupłym, używaj pikantnych przypraw. Czy ostre dodatki faktycznie pomagają w spalaniu zbędnych kalorii i przedłużają życie? Jak pikantne przyprawy wpływają naWięcej

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Tradycyjny smażony karp na kolację wigilijną

Karp królewski to król polskich stołów w czasie Wigilii, choć stopniowo wśród dań pojawiają się inne ryby słodkowodne, znane z dawnych przepisów. Pomimo wielu ciekawych na podanie tej popularnej rybyWięcej

Zupa grzybowa na wywarze z suszonych grzybów

Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnegoWięcej