Dyniowy tort udekorowany bitą śmietaną, orzechami i borówkami

Jesień nie jest może ulubioną porą roku większości z nas, bo rzeczywiście pogoda nie dopisuje, ale jednak jesień ma w sobie coś smacznego, dokładnie…dynie. Warto na ich bazie przygotować zupyWięcej

Pimenton - coto jest hiszpańska wędzona papryka

Hiszpański pimenton może być ostry, słodki lub dymny, ale prawie zawsze jest lepszy niż zwykła sypka papryka ze sklepu spożywczego. Pimenton to jeden z podstawowych składników hiszpańskiej kuchni. Jest używanyWięcej

Miód tupelo w słoiku - wyjątkowy miód z Ameryki Północnej

Miód tupelo to bardzo rzadki miód, który pochodzi z Florydy i Georgii w Stanach Zjednoczonych. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatów drzew  tupelo. Miód sławę zyskał w latach 70. dziękiWięcej

Owoce jagodowe - maliny, jeżyny i borówki - źródło odporności

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto,Więcej

Biała fasola Jaś - idealna do mrożenia jako świeża oraz gotowana

Fasola to jedno z warzyw strączkowych na stałe obecnych w polskiej tradycji kulinarnej. Gotowana, duszona, pieczona, mielona na mąkę – fasola od stuleci gości na naszych stołach. Aby przechować fasolęWięcej

Domowe przetwory w słoikach - dżemy i kompoty

Przetwory z owoców i warzyw, szczególnie te domowe, po latach zapomnienia wracają do łask. Jak się okazuje, domowe przetwory to świetne uzupełnienie diety, szczególnie jesienią. Sprawdź, jakie przetwory warto wprowadzićWięcej